Menu
Aandoeningen

Vruchtbaarheidsproblemen - onvervulde kinderwens

Wanneer een gewenste zwangerschap uitblijft, kun je ervoor kiezen medische hulp te zoeken. Een eerste stap is een bezoek aan je huisarts. Mogelijk verwijst hij of zij je door. Wat kun je verwachten? En hoe bepaal je naar welke kliniek je gaat? Freya geeft graag antwoord op jouw vragen.

Onderzoek en diagnose

Als de zwangerschap langer dan een jaar op zich laat wachten, of als u een zeer onregelmatige cyclus hebt kan de huissarts u doorverwijzen en vindt er een Oriënterend Fertiliteits Onderzoek (OFO) plaats en kan de huisarts u doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Wat is een OFO?

Een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) bestaat uit verschillende onderzoeken die vaak in een stappenplan gevolgd worden: een gesprek, een lichamelijk onderzoek en aanvullende onderzoeken.

Wanneer komt u in aanmerking voor een OFO?

U komt voor een OFO in aanmerking als u na 1 jaar onbeschermd seksueel contact niet zwanger bent geworden.

Mogelijke oorzaken

Bij een OFO wordt er gekeken wat de oorzaak kan zijn dat u niet zwanger wordt. Mogelijke oorzaken zijn:

  • de kwaliteit van het sperma;
  • geen eisprong;
  • afwijkingen in het slijm van de baarmoederhals;
  • slecht of niet doorgankelijke eileiders;

Wat u kunt verwachten tijdens een OFO?

De stappen hierin kunnen in uw situatie mogelijk iets anders verlopen dan hier wordt beschreven.

Persoonlijke vragen

Om een diagnose te stellen, zal de arts je allerlei vragen stellen. Ook persoonlijke en intieme vragen. Hij/zij zal bijvoorbeeld willen weten hoe je menstruatiecyclus eruit ziet, hoe de menstruatie verloopt, hoe je seksuele relatie is, etc. Het is niet gek dat je je hier ongemakkelijk bij voelt; dit zijn geen onderwerpen die je makkelijk met een vreemde bespreekt. De arts stelt deze vragen vanuit zijn/haar professionele achtergrond en met maar één doel voor ogen: jou helpen bij het zwanger worden!

Onderzoek

Na een uitgebreid gesprek tussen de gynaecoloog, u en uw partner, wordt er inwendig (met een echo) gekeken naar de baarmoeder en eierstokken. Soms wordt er een uitstrijkje gemaakt en een kweek afgenomen van de baarmoedermond. Meestal worden er in de loop van enkele weken enkele echo-onderzoeken verricht om te kijken of er sprake is van een normale eisprong. Ook wordt er bloed afgenomen op verschillende tijdstippen. De man wordt gevraagd om een zaadmonster in te leveren.

Soms wordt een kijkoperatie verricht om inwendig in de buik de baarmoeder en eierstokken/eileiders te kunnen bekijken, of wordt er op de röntgenafdeling een foto met contrastvloeistof gemaakt van de baarmoeder en eileiders. Afhankelijk van de bevindingen en uw persoonlijke situatie zal de gynaecoloog voorstellen wel of geen behandeling in te stellen.

Het is goed mogelijk dat dit de eerste keer is dat je zo’n onderzoek krijgt en je kunt het als grensoverschrijdend en onplezierig ervaren. Vraag om uitleg van alle handelingen die gedaan worden, voor zover de arts dit niet uit zichzelf doet. Heb je angst of voel je je ongemakkelijk? Bespreek dit gerust met je arts. Hij of zij zal de tijd nemen om je zo goed mogelijk op je gemak te stellen en je te ondersteunen. Natuurlijk kun je ook je partner meenemen naar dit consult en vragen of deze bij het onderzoek bij je blijft.