Menu
Onderzoeken

Uitgebreid spermaonderzoek

Om de vruchtbaarheid van een man te onderzoeken, kijkt de arts of zijn sperma goed is. Dit heet spermaonderzoek. Bij een spermaonderzoek wordt de kwaliteit van het zaad beoordeeld. Hierbij wordt gelet op het aantal zaadcellen, hun vorm en hun beweeglijkheid.

Lees voor

Wat gebeurt er bij een uitgebreid spermaonderzoek?

Voor het onderzoek is het belangrijk dat u drie dagen geen zaadlozing hebt gehad. Dan is de kwaliteit van het zaad het beste.

Sperma opvangen

Om het zaad te krijgen kunt u het beste masturberen. U mag geen condoom gebruiken. Vang het sperma direct op in het potje dat u hebt gekregen van de arts of het laboratorium. Het potje is klaar voor gebruik. Maak het niet schoon van tevoren. Zorg ervoor dat u al het sperma opvangt. Als u wat sperma morst, zeg dit dan tegen de arts.

Inleveren

Na de zaadlozing moet u het sperma binnen een à twee uur inleveren op het laboratorium. Het sperma moet op kamertemperatuur blijven. U kunt het bijvoorbeeld in de binnenzak van uw jas meenemen. Woont u ver van het ziekenhuis, dan is het misschien beter om het sperma in het ziekenhuis te produceren.

Onderzoek

Een medewerker van het laboratorium onderzoekt het sperma. Zij kijkt:

  • hoeveel zaadcellen u hebt;
  • hoe beweeglijk de zaadcellen zijn;
  • of zaadcellen een afwijkende vorm hebben;
  • of de zaadcellen samenklonteren.

De kwaliteit van het sperma kan minder zijn als u ziek bent geweest, koorts hebt gehad of medicijnen hebt gebruikt. Is er twijfel over de uitslag van het onderzoek? Dan gebeurt het spermaonderzoek nog een keer. Als de arts afwijkingen vindt, worden uw bloed en urine onderzocht op afwijkingen.

Uitslag

Na ongeveer twee weken krijgt u de uitslag van het spermaonderzoek. Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken.

Downloads

Wilt u meer informatie over het uitgebreide spermaonderzoek? Download onze folder en lees meer over het onderzoek en wat u kunt verwachten.