Menu
Aandoeningen

Nierziekten

Bij mensen met een nierziekte werken de nieren niet goed. Veel nierziekten zijn verraderlijk omdat ze lange tijd geen klachten veroorzaken. De meeste mensen krijgen pas klachten als de nieren al erg ziek zijn en niet meer kunnen herstellen.

De nieren zijn belangrijk voor het lichaam. Als de nieren erg ziek zijn en niet meer gezond worden, kan het lichaam allerlei problemen krijgen.

Hoe merkt u dat u een nierziekte hebt?

Bepaalde nierziekten veroorzaken pijn. nierstenen kunnen bijvoorbeeld heftige buikkrampen veroorzaken. Ook bij een nierbekkenontsteking kunt u last hebben van pijn en koorts.

Maar de meeste nierziekten veroorzaken weinig of geen klachten. Veel mensen hebben dan ook een nierziekte zonder dat ze dat weten. Het lichaam krijgt pas problemen als de nieren nog maar voor een derde deel werken. Welke verschijnselen kunt u dan krijgen?

  • U houdt vocht vast in uw armen, benen en/of gezicht.
  • U hebt een droge mond.
  • U plast meer of minder dan anders. Ook de kleur van de plas kan veranderen. Soms ruikt de urine anders dan normaal of ziet hij er schuimend uit.
  • U voelt u moe en ziek. Ook kunt u last hebben van jeuk, spierkrampen, vergeetachtigheid, misselijkheid en een droge huid. Dit komt doordat afvalstoffen zich ophopen in uw lichaam.
  • U hebt bloedarmoede.
  • U hebt een hoge bloeddruk.

Hebt u een of meer van deze klachten? Dan is het verstandig om naar uw huisarts te gaan.

Hoe ontstaat een nierziekte?

Nierziekten kunnen op verschillende manieren ontstaan:

  • Er zijn ziekten die ervoor zorgen dat de nieren niet goed meer werken. Bijvoorbeeld diabetes mellitus (suikerziekte), een hoge bloeddruk, Alport syndroom en lupus erythematodes (LE). Er gaat iets niet goed in het lichaam en daardoor worden de nieren ziek.
  • De nieren zelf kunnen ook ziek worden. Voorbeelden van dit soort nierziekten zijn cystennieren, nierfilterontsteking, het nefrotisch syndroom en nierkanker. De oorzaak ligt dan in de nier zelf. Waarom de nieren ziek worden, verschilt per ziekte.
  • Soms gaan de nieren slecht werken door een ziekte in de urinewegen. Voorbeelden zijn blaasontsteking (bacteriële urineweginfecties) en nierstenen.

Verschillende nierziekten

Er zijn veel verschillende nierziekten. Voorbeelden zijn nierstenen, nierbekkenontsteking, nierfilterontsteking en cystennieren.
Sommige nierziekten zijn chronisch, andere gaan weer over.