Menu
Aandoeningen

Nefrotisch syndroom

Het nefrotisch syndroom is een naam voor een aantal symptomen die veroorzaakt worden door eiwitverlies in de urine. Het is vrij zeldzaam. Verschillende ziekten kunnen dezelfde symptomen geven.

Oorzaken en klachten

Een nefrotisch syndroom kan enorm veel verschillende klachten geven, maar ook veel verschillende oorzaken hebben. We zetten de meest voorkomende oorzaken en klachten op een rij.

Symptomen

Het lichaam houdt vocht vast, dit uit zich in dikke oogleden, dikke voeten en soms ook dikke benen, armen en buik. Je kan er putjes in drukken. Via de urine wordt eiwit uitgeplast, hierdoor gaat de urine schuimen als een glas bier. Soms zijn ook vetbolletjes in de urine zichtbaar. De bloeddruk kan te hoog worden, dit geeft geen klachten. Bij onderzoek van bloed en urine blijkt er teveel eiwit in de urine, te weinig eiwit (albumine) in het bloed en vaak een te hoog cholesterolgehalte.

Complicaties

Door verlies van eiwit wordt het lichaam gevoeliger voor infecties, de kans op thrombose neemt toe. Door het verhoogde cholesterolgehalte is er een vergrote kans op hart- en vaatziekten. De voedingstoestand gaat achteruit door verlies van voedingsstoffen en soms ook door verminderde eetlust.

De werking van de nieren kan achteruitgaan waardoor de patiënt klachten kan krijgen van chronische nierinsufficientie. Meestal gaat de nierfunctie heel langzaam achteruit. Soms is dit met medicijnen te stoppen. Als dit niet lukt, is de schade meestal blijvend en en kan de patiënt uiteindelijk aan de dialyse raken. Een enkele keer gaat de nierfunctie heel snel achteruit. De kans op herstel is dan vaak juist groter dan als het langzaam gaat.

Oorzaken

Er zijn verschillende ziektes die allemaal dezelfde verschijnselen van het nefrotisch syndroom kunnen geven. Er kan sprake zijn van een nierfilterontsteking (glomerulonefritis), waarvan verschillende zijn met vaak moeilijke namen (minimal change nefropathie, focale segmentale glomerulosclerose, membraneuze glomerulopathie, etc). Het kan ook voorkomen bij ziektes zoals diabetes mellitus en SLE.

Om de oorzaak van het nefrotisch syndroom te achterhalen, wordt eerst bloed- en urineonderzoek gedaan. Meestal is het vervolgens nodig om een nierbiopsie te doen. Bij dit onderzoek wordt onder plaatselijke verdoving met een naald een klein stukje nierweefsel uit het lichaam gehaald. Dit nierweefsel kan vervolgens onder de microscoop worden bekeken. De uitslag van het nierbiopt is meestal na enkele dagen bekend.