Menu
Aandoeningen

Knieschijf (patello-femorale) instabiliteit

Knieschijf (patello-femorale) instabiliteit komt voornamelijk voor bij actieve jongeren. De oorzaak is meestal een aangeboren afwijking van de knie, maar kan komen door een ongeval.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 55

Onderzoek en diagnose

De instabiliteit van de knieschijf kan verschillende oorzaken hebben en ook verschillende klachten veroorzaken. Het is dus niet altijd duidelijk dat er sprake is van een knieschijfprobleem. Lichamelijk onderzoek op onze afdeling Orthopedie kan in dit geval uitkomst bieden.

Oorzaken

Meestal gaat de knieschijf uit de kom (luxatie) door een verkeerde beweging. De knieschijf gaat vaak vanzelf weer in de kom bij het strekken van de knie. Gebeurt dit niet, dan kan de knieschijf weer op z’n plaats gedrukt worden. Strek de knie en breng met de hand de knieschijf weer op de goede plek.

Klachten

De eerste symptomen zijn in het begin lang niet altijd duidelijk. Het komt nogal eens voor dat de eerste pijnklachten rondom de knieschijf is. Ook is er soms een instabiel gevoel van de knie, waarbij het niet heel duidelijk is wat er dan instabiel is.

Onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek kan al veel duidelijkheid verkregen worden over de mogelijke oorzaak van de instabiliteit. Met behulp van een röntgenfoto van de knie kan al een groot gedeelte van de afwijkingen gevonden worden. Op een zijwaartse röntgenfoto van de knie kan de hoogte van de knieschijf goed beoordeeld worden. In enkele gevallen is het zinvol zijn om aanvullend een CT- of MRI-scan te maken om bijvoorbeeld het kraakbeen te beoordelen.

Onderzoeken