Menu
Patiënt

Het normale kniegewricht

Knieklachten komen veel voor. Zowel bij mannen als vrouwen en zowel bij jongeren als ouderen. Onze knie is een kwetsbaar gewricht, dat bestaat uit veel verschillende onderdelen. U vindt hier meer over het kniegewricht.

Botdelen

Het kniegewricht wordt gevormd door 4 botdelen: het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia), de knieschijf (patella) en het kuitbeen (fibula).

Functies

Het kuitbeen maakt geen direct deel uit van het kniegewricht, maar is het aanhechtingspunt van belangrijke spieren en de buitenknieband. De knieschijf bevindt zich aan de voorzijde van de knie in het verloop van de strekpees. Het kniegewricht lijkt qua functie op een scharnier, maar is in werkelijkheid gecompliceerder, en heeft 3 bewegingsassen.

Beweging

De gewrichtsoppervlakken worden bedekt door een laag kraakbeen met een dikte van ongeveer 4 mm. Dit kraakbeen is veerkrachtig weefsel en zorgt ervoor - samen met het gewrichtsvocht - dat de botstukken gemakkelijk over elkaar glijden. Kraakbeen bestaat voor 90% uit water gebonden aan eiwitmoleculen en suikerachtige stoffen.
Een gewricht wordt omgeven door een gewrichtskapsel, dat aan de binnenzijde bekleed is met gewrichtsslijmvlies (synovia). Dit gewrichtsslijmvlies maakt vocht waarin voedingsstoffen zitten voor het kraakbeen. Ook dient het als smeermiddel voor het gewricht.