Menu
Blog: als kind leven met een allergie

Zonnebrandcrème bij kinderen met eczeem

25 juni 2020

Bij eczeem is de rode en droge huid ontstoken. De meest opvallende verschijnselen zijn roodheid en schilfering van de huid en vooral: jeuk! De zon heeft invloed op de huid. Het is daarom belangrijk om de huid van jouw kind vaak en goed in te smeren. Lees hier alle tips om goed voorbereid de zomer in te gaan!

Goed voorbereid de zomer in

Eczeemverpleegkundige Dinie behandelt al twintig jaar eczeem bij kinderen. ‘Een allergie op zonnebrandcrème is 99% van de gevallen onder behandeld eczeem. De huid barrière is niet in tact, waardoor een kind sneller een allergische reactie krijgt van zonnebrand.’ Een allergische reactie op zonnebrandcrème is niet hetzelfde als zonne-allergie. Hoewel de symptomen gelijk zijn (rode bultjes, pukkeltjes en jeuk) is bij zonne-allergie alleen zichtbaar op de plekken waar je zonder bescherming mee in de zon hebt gezeten.

Welke zonnebrand?

Een dure zonnebrand is niet per se nodig. Het mag wel, maar een goedkoop merk kan net zo goed beschermen, zoals de zonnebrand van de Aldi of de Lidl. Bijna alle zonnebrandcrème firma’s voeren ongeparfumeerde maar ook geparfumeerde ‘lijnen’, dus lees de kleine letters op de verpakkingen.

Tips voor de zomer

‘Voor kinderen met eczeem is factor 50 geen goede oplossing’, vertelt kinderarts-allergoloog Monique Gorissen. ‘Zonnebrand met een hoge factor sluit de huid als het ware af. Voor een gevoelige huid is het beter om te werken met een lagere factor, zoals factor 30.’

Andere tips:

  • Baby's en peuters kun je beter helemaal uit de zon houden.
  • Voor kinderen met een gevoelige / eczeem huid kun je beter producten zonder parfum gebruiken.
  • Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon.
  • Kleding beschermt tegen de zon. Er is ook speciale uv-kleding te koop.
  • Zet kinderen een pet of hoed op.
  • Gebruik zonnebrandmiddel met een SPF van minimaal 30. En op een zonovergoten dag 50 of 50+.
  • Smeer kinderen liefst 30 minuten voordat je de zon in gaat. Dan heeft het zonnebrandmiddel voldoende tijd om door de huid te dringen en in te werken. Daarna elke 2 uur.
Lees hier meer