Menu
Blog: als kind leven met een allergie

The Big 4: veelvoorkomende voedselallergieën op een rij

1 juli 2020

Krijgt jouw kind het benauwd na het eten van noten en/of pinda’s? Of krijgt je baby last van huiduitslag na het drinken van melk? Het kan zijn dat jouw kind een allergie heeft. The Big 4 staat voor de vier meest voorkomende voedselallergieën bij jonge kinderen (0-2 jaar) op de poli van het Kinderallergie Behandel Centrum in het Deventer Ziekenhuis. Het gaat om koemelk, noten, pinda en kippenei.

Allergische reactie

Een allergische reactie op voedsel treedt op binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsproduct. De klachten zijn voor iedereen weer verschillend, maar de meest belangrijke zijn: galbulten/zwelling, loopneus/tranende ogen, tintelingen in mond, braken, diarree, benauwdheid/heesheid en in het heftigste geval wegvallen. Bij een allergie reageert het afweersysteem specifiek op het eiwit dat in één of meerdere soorten voedsel zit. Je kind kan daardoor allergisch zijn voor bijvoorbeeld een bepaalde noot en niet voor een ander.

Koemelk

Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby's. Het wordt vaak vastgesteld in het eerste levensjaar. Je baby kan huidklachten (eczeem), darmklachten en luchtwegklachten krijgen. Koemelk moet vermeden worden en borstvoeding waarbij moeder een dieet houdt of speciale hypoallergene kunstvoeding wordt aangeraden. Doe dit op advies van consultatiebureau of de kinderarts. Gelukkig kan de helft van de kinderen koemelk weer verdragen rond de eerste verjaardag. Meer weten of jouw kind koemelkallergie heeft? Lees dan even dit artikel.

Noten

Noten kunnen ook allergische reacties geven. Een allergie kan voorkomen bij: hazelnoot, amandel, walnoot, cashewnoot, pecannoot, paranoot, pistachenoot en macadamianoot. Noten zijn rijk aan olie en eiwitten. Noten zijn heel gezond en niet één op één te vervangen door andere producten. Wel kun je het onverzadigd vet uit andere producten halen zoals avocado, vette vis en pitten en zaden. De meeste kinderen met een notenallergie kunnen wel amandel eten.

Pinda

Een pinda is geen noot, maar een peulvrucht. Pinda’s zijn dus niet verwant aan de notenfamilie, waardoor je meestal niet voor noten én pinda’s allergisch bent. Sommige kinderen met een pinda-allergie reageren ook op andere peulvruchten, zoals doperwten.

Kippenei

Kippenei is weer een ander soort voedselallergie, die veel voorkomt bij jonge kinderen. Op 4-jarige leeftijd zijn de meeste kinderen over hun kippenei-allergie heen gegroeid. De kans dat je kind het kwijtraakt is veel groter dan bij een noten- of pinda-allergie. Daartegenover staat: als je levenslang kippenei allergie hebt, heeft dat veel meer impact, want dit zit in veel meer dan je denkt. Denk aan koekjes, cake en pannenkoeken.

Lees meer verhalen