Menu
Blog: als kind leven met een allergie

Huilende baby: heeft jouw kind een koemelkallergie?

13 november 2019

Je baby huilt, spuugt en weigert de borst of fles. En weg is de roze wolk. Misschien heeft je kind koemelkallergie. Maar hoe weet je dat? Kinderarts Ted Klok legt uit.

Symptomen

Als een kind met een allergie voor noten, pinda’s of ei per ongeluk toch iets van deze producten binnenkrijgt, ontstaan er acuut klachten. Denk aan misselijkheid, buikkrampen, jeuk, galbulten en soms ook een opgezette keel. Baby’s met een koemelkallergie hebben vaak klachten die niet zo duidelijk herkenbaar zijn als allergie, vertelt Ted. 'Heel veel onrust en huilen, slecht drinken, rode pukkeltjes en uiteindelijk slecht groeien. Maar deze klachten worden ook wel gezien bij baby’s zonder voedselallergie.' Best lastig dus.

“Niet bij alle baby’s is het effect van een andere voeding zo groot”

– Ted Klok

Allergisch voor koemelk

Het kan soms een hele zoektocht zijn om uit te zoeken of je kind allergisch is voor koemelk. Uiteindelijk kom je daar alleen maar achter door een voeding zonder koemelk te proberen. Dat kun je het beste doen in overleg met de jeugdarts of huisarts. ‘Als koemelkallergie de oorzaak is van huilen en slecht drinken, zien we binnen elke dagen een enorme verbetering. Als ik ouders dan een week later zie, vertellen ze thuis een ander kind te hebben’, vertelt Ted.

Ted: ‘Niet bij alle baby’s is het effect van een andere voeding zo groot. Het vaststellen van een koemelkallergie kan heel lastig zijn, dan doen we in het ziekenhuis een provocatietest. Dan kunnen wij meekijken wat er precies gebeurt na het drinken van koemelk.’