Menu
Nieuws

Nieuw Borstcentrum Deventer Ziekenhuis: “Samen sterk tegen borstkanker”

25 oktober 2022

Oktober staat bekend als de borstkankermaand. Tijdens deze maand vragen we extra aandacht voor borstkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Weliswaar één op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen, maar dit komt minder vaak voor.

Hoe sneller erbij, hoe beter de behandeling

Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen boven de 50 jaar. Daarom krijgen vrouwen vanaf deze leeftijd om de twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Oncologisch chirurg Vera van Houten legt uit: “Het bevolkingsonderzoek zorgt ervoor dat borstkanker zo vroeg mogelijk ontdekt kan worden. Hoe sneller wij erbij zijn, hoe groter de kans dat de behandeling succesvol is.”

Het afgelopen anderhalf jaar zijn er minder borstkankerdiagnoses gesteld. Vera: “Helaas komt dit niet omdat er minder borstkanker is. Het komt grotendeels door de coronacrisis. Mede doordat huisartsbezoeken worden uitgesteld, bevolkingsonderzoeken tijdelijk zijn stopgezet en dat veel reguliere zorg eerder is afgeschaald. Dat maakt het extra belangrijk voor vrouwen om hier scherp op te zijn."

Nieuw Borstcentrum

Al vele jaren kunnen vrouwen met klachten aan de borst terecht in het Deventer Ziekenhuis. Sinds januari is het nieuwe Borstcentrum geopend, een mooie afdeling waar specialisten met verschillende expertises bij elkaar op één afdeling werken. Zo kunnen zij laagdrempelig bij elkaar naar binnen lopen met vragen aan elkaar, en hebben zij de mogelijkheid om een patiënt tijdens eenzelfde afspraak te zien. Zo kan er nóg patiëntvriendelijker en efficiënter gewerkt worden.

Ook Eva Leemreize is in het Borstcentrum werkzaam, als physician assistant. Dit maakt dat zij een groot deel van de patiënten ziet. Eva: “Bijna altijd kunnen patiënten binnen 24 uur bij ons terecht na een verwijzing. Tijdens de eerste afspraak leggen wij goed aan patiënten uit wat ze kunnen verwachten. Daarna volgen de onderzoeken in één dag. Eerst wordt een foto (mammografie) van de borst gemaakt, eventueel gevolgd door een echo. Indien nodig haalt de radioloog wat weefsel weg voor onderzoek. Alle apparatuur is hiervoor aanwezig.”

Snel duidelijkheid en zorg op maat

“Na het onderzoek heeft het Borstcentrum meestal binnen 24 uur al duidelijkheid voor de patiënt. Na de diagnose bespreken we de eerste bevindingen en het eventuele vervolgtraject met de patiënt”, vertelt Vera.

Eva: “De meeste patiënten kunnen we gelukkig dezelfde dag weer gerustgesteld naar huis sturen. Mocht er sprake zijn van borstkanker, dan stellen we in samenspraak met de patiënt het totale behandelplan op, passend bij de situatie en wensen. Wij begeleiden patiënten in het gehele traject, met veel aandacht voor de aandoening en de mens zelf. Het traject kan ­namelijk bijzonder intensief en emotioneel zijn. Met vragen kunnen ze ook altijd bij ons terecht. Naast de medische behandeling nemen we ook andere aspecten mee, zoals psychosociale begeleiding, fysiotherapie programma’s en oncologische revalidatie.”

Vera vult aan: “Binnen het Deventer Ziekenhuis bieden we behandelingen voor borstafwijkingen in de breedste zin aan. Hiervoor maken we gebruik van moderne ­apparatuur en technieken. De verschillende medisch specialisten, betrokken bij de zorg rondom borstkanker, werken nauw samen en hebben korte lijntjes met elkaar. Om alles mogelijk te maken zit onze kracht er in dat elke schakel belangrijk is: het begint bij de patiënt, van ­secretaresse tot chirurg, radioloog en andere specialisten. Samen zijn we sterk tegen borstkanker.”

Ken je borsten, let op veranderingen

Vroegtijdige ontdekking begint bij jezelf. Het is belangrijk om zelf je borsten te (blijven) onderzoeken, want borsten blijven zich ontwikkelen. Als je je borsten kent, vallen veranderingen sneller op. Je bent nooit te oud om je borsten te leren kennen. Wil je meer weten over de signalen van borstkanker? Kijk dan op www.knowyourlemons.org. En schroom niet om contact op te nemen met de huisarts wanneer je het niet vertrouwt.

Lees hier meer over ons Borstcentrum

Physician assistant Eva Leemreize (links) en oncologisch chirurg Vera van Houten (rechts)