Menu
Nieuws

Her-erkenningen STZ

18 juli 2023

Kinderallergologie en Darmsparende Behandelingen van het Deventer Ziekenhuis zijn opnieuw erkend als (STZ) topklinische expertisecentra.

Voorhoede positie

De STZ ziekenhuizen onderscheiden zich door steeds de voorhoede positie te kiezen met patiëntgerichte topklinische zorg, opleiding en wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast richt STZ zich op drie kernthema’s: medisch leiderschap, innovatie en transitie van de zorg. In het Deventer Ziekenhuis hebben we zeven topklinische zorgfuncties die door de STZ zijn erkend. Zorg is topklinisch als er excellente patiëntenzorg is, voldoende opleidingsmogelijkheden bestaan en regelmatig onderzoek naar de ziekte wordt gedaan door de specialist(en).

Twee her-erkenningen

Kinderallergologie en Darmsparende behandelingen waren al erkend als topklinisch expertisecentrum, maar de STZ heeft de erkenning voor deze disciplines herbevestigd. Je wordt opgenomen in het Topklinische Zorgregister als er zorg is voor excellente patiëntenzorg die verweven is met een opleidingsfunctie en wetenschappelijk onderzoek door de behandelende specialisten. Ook het betrekken van patiënten bij het verbeteren van de zorg en het ontwikkelen van innovaties maakt de zorg ‘topklinisch’. Bij Darmsparende behandelingen betreft het een nauwe samenwerking tussen de MDL-artsen en de GI-chirurgen van het Deventer Ziekenhuis. De functie is erop gericht om de dikke darm intact te laten door de problemen endoscopisch op te lossen. Binnen de afdeling MDL wordt ook innovatief onderzoek gedaan. Voorbeeld daarvan is het geruik van ultrasound en A.I. om de doorgroei van een tumor naar de spierlaag van de darmwand te bepalen. Het uiteindelijke doel is dat patiënten niet voor niks een ingrijpende operatie hoeven ondergaan.

ORKA-studie en meer

Kinderallergologie is expert op alles wat met allergieën te maken heeft. De ORKA-studie (orale immunotherapie) van de Kinderallergologie is vaak in het nieuws geweest vanwege de belofte dat je van een allergie kunt genezen als je heel vroeg al wordt behandeld. Bij deze aanpak krijgen baby’s dagelijks gedurende één jaar kleine hoeveelheden van de voeding waarvoor ze allergisch zijn. Hierdoor wordt het afweersysteem minder gevoelig en zal het afweersysteem minder heftig gaan reageren bij blootstelling aan het allergeen. Ander expertise van Kinderallergologie zijn onder meer: een gestandaardiseerde en patiëntvriendelijke afleesmethode van de huidpriktesttest met behulp van een app die gebruik maakt van foto’s en kunstmatige intelligentie. De ‘Spiroplay’: een game om longfunctiemetingen leuker te maken voor kinderen met astma.