Menu
Nieuws

Eusoma-erkenning Borstkanker met vier jaar verlengd

21 mei 2021

Ons ziekenhuis heeft de Eusoma-certificering voor excellente borstkankerzorg met vier jaar verlengd. Daarmee is ons ziekenhuis het enige ziekenhuis met dit ‘keurmerk’ in Nederland. Chirurg Hans Torrenga over de erkenning: ‘Met Eusoma zeg je niet alleen dat we topklinische borstkankerzorg leveren, we bewijzen het hiermee ook.’

Michelinster voor borstkanker zorg

De Eusoma-certificering is een Europese erkenning. Torrenga: ‘Of je nu in Barcelona, Berlijn of Deventer komt als patiënt…. Je weet dat je met Eusoma topzorg krijgt.’ Vier jaar geleden was het Deventer Ziekenhuis het tweede ziekenhuis in Nederland met deze erkenning. Torrenga: ‘Eindhoven was de eerste, maar is er mee gestopt. Veel ziekenhuizen vinden het te veel werk om deze erkenning te verkrijgen. Wij willen dat als ziekenhuis wel, omdat het je dwingt om constant je processen op orde te hebben. We moeten zelfs aantonen dat de monitoren van de radiologen gekalibreerd (goed ingesteld) zijn. Dat klink als een minuscuul detail, maar geeft wel aan dat je in de volle breedte in staat bent om excellente zorg aan borstkankerpatiënten te besteden. Dat is best iets waar we trots op kunnen zijn. Het is goed om je periodiek door een externe partij door te laten lichten.’ Los van de vierjaarlijkse audit, wordt ons ziekenhuis ook elk jaar tussentijds geëvalueerd door Eusoma. Het certificaat wordt ook wel de ‘Michelinster’ voor borstkankerzorg genoemd.

Nieuw borstcentrum

Met Eusoma zeggen we niet alleen dat we de beste zorg bieden, met de erkenning kunnen we dat ook bewijzen. Torrenga: ‘We leggen dus voor onszelf, maar ook voor de patiënt de lat hoog. Kom je hier binnen, dan weet je dat je in goede handen bent.’ Patiënten met een verdenking op borstkanker, kunnen binnen een dag terecht in Deventer en weer 24 uur later is er een diagnose. Een hele korte doorlooptijd, zonder dat er concessies worden gedaan aan kwaliteit. De Eusoma-erkenning past ook naadloos in de bouw van het nieuwe Borstcentrum dat eind dit jaar, begin 2022 klaar moet zijn. Torrenga: ‘In het nieuwe Borstcentrum zitten radiologen en chirurgen direct naast elkaar. We hoeven dan niet meer te bellen, maar kunnen direct persoonlijk overleggen. Ook hier geldt: niet zeggen dat je samenwerkt, maar het ook daadwerkelijk doen. Ook voor de patiënt zit straks alles dicht bij elkaar.’ Het Borstcentrum van het Deventer Ziekenhuis is er primair voor het eigen Sallandse verzorgingsgebied. Jaarlijks krijgt één op de zeven vrouwen in Nederland te maken met de diagnose borstkanker.

Lees hier meer over borstkankerzorg