Menu
Werken

AIOS Jasper: ‘Deventer mooie plek om je te ontwikkelen’

Jasper van Praagh is in Deventer in opleiding om chirurg te worden (AIOS). Het was zijn mentor in Groningen (UMCG) die hem aanraadde met Deventer te gaan praten voor een opleidingsplek. ‘Ik heb er geen moment spijt van gehad.’

‘In Deventer is er aandacht vanuit de opleiders voor je.'

Jasper: ‘Ik zocht, nadat ik mijn coschappen in Zwolle en Groningen had gedaan, naar een opleidingsplek als ANIOS. Mijn mentor in Groningen Havenga had in Deventer gewerkt en was er enthousiast over. En na één gesprek met chirurg van Tongeren wist ik wel waarom: Deventer sprak me direct aan.’ En Jasper is na een jaar niet teleurgesteld. ‘In Deventer is er aandacht vanuit de opleiders voor je. Er zijn elf chirurgen en twaalf ANIOS/AIOS-plekken. Het is een leuke groep assistenten en het contact met de chirurgen is laagdrempelig en prettig.’

Directer en persoonlijker

Jasper was een jaar ANIOS in Deventer, is toen als AIOS een jaar academisch opgeleid in Groningen en nu voor drie jaar weer terug in Deventer. ‘Wat vooral opvalt, is dat de sfeer hier zo goed is. Iedereen groet elkaar en wil dingen voor elkaar doen. Het is ook fijn dat je langzaam in je vak kunt groeien. Eerst eens kleine bultjes wegsnijden op de poli en later grotere ingrepen op de OK. Je leert te werken met supervisie op afstand en ook leer je wanneer je niet te groot moet zijn om hulp te vragen aan een ervaren chirurg. In een groot ziekenhuis is die begeleiding vaak toch anders. Het is hier directer en persoonlijker. Ik vind het ook wel bijzonder dat als je mensen van buiten over Deventer spreekt, ze direct zeggen hoe fijn en goed dit ziekenhuis is. Dat hoor je toch echt niet overal. Het voelt hier gewoon goed.’

Gezond voedsel

Hoewel de toekomst nog openligt, is de kans vrij groot dat Jasper zich ontwikkelt in de GE-chirurgie. In Groningen deed hij al onderzoek naar de rol van bacteriën bij naadlekkage na dikkedarmoperaties. In Deventer blijft hij dat onderzoek voortzetten. ‘In onder meer mijn onderzoek is duidelijk geworden dat onze westerse eetpatronen van invloed zijn op naadlekkages na een operatie. Gebleken is dat veel vet eten, veel suikers en weinig vezels van invloed zijn op herstel na een ingreep. Ook twee weken goed of slecht eten kan dan al een rol spelen. Het is één van mijn ambities om de maatschappij duidelijk te maken dat voedsel van grote invloed is op de gezondheid. Er zijn nog steeds veel mensen die niet weten wat goed voedsel is.’ Hij ruikt in Deventer ook aan de robotchirurgie. Jasper: ‘Na mijn opleiding hier moet ik nog twee jaar voordat ik chirurg ben. Misschien kan ik in die laatste jaren me ook in de robotwereld specialiseren. Voor bepaalde darmoperaties is de ingreep met gebruik van een operatierobot aantoonbaar beter.’ Voor Jasper is in elk geval Deventer een mooie plek gebleken om de basis te leren en zich verder te ontwikkelen. Net als zijn mentor kan hij dan later ook nieuwe geneeskundestudenten Deventer weer aanbevelen als opleidingsplek.

Verhalen van ANIOS en AIOS

We zijn ontzettend blij met alle arts-assistenten die dag in dag uit hard werken om de beste patiëntenzorg te leveren! Daarom delen we de verhalen binnen ons ziekenhuis hoe iedereen het vak op zijn of haar manier uitoefent. Het beste kunnen we dit doen door henzelf aan het woord te laten.

Lees meer verhalen