Virtual Fracture Care app
13 augustus 2024
Op 16 september 2024 gaat het Deventer Ziekenhuis starten met ‘Virtual Fracture Care – Direct Ontslag vanaf de Spoedeisende Hulp’. Patiënten die onze Spoedeisende Hulp bezoeken vanwege relatief eenvoudige en stabiele letsels worden nu vaak standaard na een week op de polikliniek Heelkunde (traumachirurgie of gipskamer) terug gezien voor controle. Dit is echter niet altijd noodzakelijk.
Om welk letsel gaat het
Om patiënten en hun naasten onnodige belasting te besparen, patiënten meer eigen regie te geven en zorg op maat te leveren gaan patiënten vanaf de Spoedeisende Hulp en gipskamer met goede informatievoorziening direct met ontslag.
Patiënten met een van de volgende relatief eenvoudige en stabiele letsels komen in aanmerking:
Alle leeftijden:
AC-luxatie
primaire schouder luxatie (anterieur, zonder ossaal letsel)
Volwassenen:
Midschacht clavicula fractuur
Radiuskop- of hals fractuur
Malletvinger (zowel tendinogeen als ossaal)
Enkeldistorsie
Weber A/avulsie fractuur
Basis MT 5 fractuur
MC 5 fractuur
Phalanx fractuur voet
Halluxfractuur
Enkeldistorsie
Kinderen:
Clavicula fractuur
Greenstick fractuur distale onderarm
Torusfractuur distale onderarm
Spaakverwonding (met oppervlakkige schaafwond en zonder ossaal letsel)
Hoe werkt de nieuwe methode Virtual Fracture Care?
Patiënten met bovenstaande diagnoses ontvangen direct op de Spoedeisende Hulp en gipskamer alle benodigde informatie over het hersteltraject. Een standaard consult op onze polikliniek is dan niet meer nodig. De informatievoorziening zal gaan via de Virtual Fracture Care app. De app geeft informatie over het letsel, behandelplan, hersteltraject, instructies en oefenfilmpjes. De app verzamelt geen gegevens over de gebruiker en er worden geen patiëntengegevens uitgewisseld of opgeslagen. De Virtual Fracture Care app is te downloaden in de App Store of Google Play Store.
Hulp via speciale breuklijn
Patiënten die vragen hebben of toenemende pijnklachten kunnen telefonisch contact opnemen met de Breuklijn, tel.: (0570) 53 51 82 of Spoedeisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00 buiten kantoortijden. Deze lijn wordt bemand door de polikliniek Heelkunde en de gipsverbandmeesters, met als achterwacht een traumachirurg. Indien nodig kan de patiënt altijd op de polikliniek gezien worden. Er vindt dus geen verschuiving plaats van zorg naar de eerste lijn.
Met elkaar voor de juiste zorg
Het Amsterdamse OLVG is gestart met VFC. Daarna volgden landelijk meerdere ziekenhuizen (33 ziekenhuizen). Zij vormen een gezamenlijk netwerk. Het Deventer Ziekenhuis sluit daarbij aan. Ziekenhuizen die al langer met VFC werken, merken dat gezondheidsuitkomsten gelijk blijven of verbeteren. Tevredenheid van de patiënten blijft gelijk of neemt toe. Huisartsbezoeken nemen niet toe. Poliklinische controles nemen met 92% af en er is minder beeldvormend onderzoek nodig.