Menu
Verwijzers

Expertisecentrum darmsparende behandelingen (voor verwijzers)

Wij proberen met de kleinst mogelijke ingreep uit te komen mits dit de genezingskans niet vermindert. Dat kan alleen bij kleine tumoren – een vroeg stadium.

Expertisecentrum darmsparende behandelingen

In het Deventer Ziekenhuis werken maag-darm-lever-artsen en darmchirurgen nauw samen bij de zorg voor patiënten met kanker van de endeldarm of de dikke darm. Wij proberen met de kleinst mogelijke ingreep uit te komen mits dit de genezingskans niet vermindert. Dat kan alleen bij kleine tumoren – een vroeg stadium.

Door invoering van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker worden tegenwoordig veel meer patiënten ontdekt die een heel vroeg stadium darmkanker hebben. Daarnaast kunnen we ook bij patiënten die juist een grote tumor hebben veel betekenen. Soms is alleen behandeling van endeldarmkanker met bestraling en een sensitizer voldoende. Deze patiëntengroep wordt in samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Deventer vervolgd. Verder kunnen grote gezwellen die de darm geheel afsluiten in Deventer behandeld worden met een stent in plaats van een spoedoperatie. Dit maakt de kans op een stoma een stuk kleiner.