Menu
Patiënt

Over onze artsen in opleiding

In het Deventer Ziekenhuis werken artsen die nog geen medisch specialist zijn. Zij hebben de opleiding geneeskunde afgerond en worden op dit moment wel of niet opgeleid tot medisch specialist. Zij zijn vaak beter bekend als: ‘arts in opleiding tot specialist (AIOS)’ of ‘arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS)’.

U kunt onze artsen in opleiding op verschillende plekken tegenkomen

In het Deventer ziekenhuis worden ook artsen opgeleid. Zij onderzoeken en behandelen patiënten altijd onder supervisie van een medisch specialist. Deze artsen houden spreekuur in het Deventer Ziekenhuis en doen zelfstandig medische verrichtingen. Als patiënt en bezoeker kunt u deze artsen op verschillende plekken in ons ziekenhuis tegenkomen, op de polikliniek ziet of als afdelingsarts in de kliniek. Zij werken altijd onder eindverantwoording van de medisch specialist. Uw behandelend medisch specialist blijft als hoofdbehandelaar eindverantwoordelijk voor uw hele behandeling. Hieronder leest u welke 'soorten' artsen in opleiding er zijn:

AIOS

Een arts-assistent in opleiding tot specialist (AIOS) is een arts die aangenomen is om zich te specialiseren tot medisch specialist. Deze opleiding duurt afhankelijk van het vakgebied drie tot zes jaar. Soms wordt de specialisatie gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de opleiding leert de arts in toenemende mate zelfstandig specialistische zorg te verlenen.

Een AIOS is een arts die zelfstandig werkzaamheden en handelingen mag verrichten. Hij moet echter zelf, net als iedere zorgverlener, afwegen of hij voldoende ervaren (bekwaam) is hiervoor. De werkzaamheden van een AIOS worden gesuperviseerd door een medisch specialist. De medisch specialist begeleidt en adviseert hierbij de arts-assistent. Een AIOS verricht veel handelingen en werkzaamheden zelfstandig. De medisch specialist blijft eindverantwoordelijke voor de zorg aan een patiënt.

ANIOS

De afkorting ANIOS staat voor 'arts niet in opleiding tot specialist'. Een ANIOS heeft de studie Geneeskunde afgerond en is basisarts. Hij of zij heeft nog geen vaste richting gekozen om zich verder in te specialiseren.

Een arts-assistent niet in opleiding tot specialist (ANIOS) is een 'basisarts' die binnen een specifiek vakgebied werkzaam is. Vaak is iemand gedurende enkele jaren ANIOS om ervaring op te doen en te oriënteren of hij zich binnen dit vakgebied wil specialiseren. Een ANIOS die op een verpleegafdeling werkt wordt vaak de 'afdelingsarts' genoemd.

Een ANIOS is een arts die zelfstandig werkzaamheden en handelingen mag verrichten. De werkzaamheden van een ANIOS worden gesuperviseerd door een medisch specialist. De medisch specialist begeleidt en adviseert hierbij de arts-assistent. De medisch specialist blijft eindverantwoordelijke voor de zorg aan een patiënt.