Menu
Onderzoeken

Weghalen weefsel uit de slagader voor onderzoek

Om te ontdekken of u een ontstekingsziekte heeft kan er een stukje weefsel worden gehaald uit de slagader die bij uw slaap loopt. Dat kan zowel links als rechts zijn. Het weefsel wordt op het laboratorium onderzocht.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 60

Hoe kom ik er?

Route 77
Lees voor

Wat gebeurt er bij het weghalen van weefsel uit de slagader?

Voor de ingreep hoeft u niet te worden opgenomen. Het kan wel zijn dat u dit onderzoek ondergaat tijdens een opname. De ingreep vindt plaats in de kleine operatiekamer. De specialist geeft u een paar injecties om u plaatselijk te verdoven. De verdoving werkt meteen. Vervolgens desinfecteert de verpleegkundige uw huid met alcohol en dekt de huid af met een steriele doek. De specialist bepaalt op welke plek hij een stukje van de slagader weghaalt. Soms is een Doppler-apparaat nodig om met geluidsgolven de slagader op te zoeken. Nadat de specialist het stukje slagader heeft verwijderd, hecht hij de wond. De verpleegkundige verbindt de wond. De ingreep is nu afgelopen; het weggenomen stukje weefsel van de slagader wordt opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten.

Belangrijke voorbereiding

Voor de ingreep hoeft u niet nuchter te zijn, u mag eten en drinken. Meld aan uw arts of verpleegkundige als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt of overgevoelig bent voor jodium of pleisters.

Risico's

Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Zo is ook hier de kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, pijn of een wondinfectie.

Nazorg

U mag meteen na de ingreep naar huis, of als u opgenomen bent in het ziekenhuis, terug naar de afdeling. Zorg ervoor dat iemand u naar huis kan brengen. U kunt beter niet zelf autorijden.

Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u last hebben van pijn rond de plek waar u het weefsel is verwijderd. U mag een pijnstiller gebruiken, bijvoorbeeld Paracetamol. Gebruik maximaal 6 tabletten van 500 mg per dag.

De eerste 48 uur na de ingreep mag u niet bukken. Vermijd bewegingen die druk op de wond veroorzaken. U kunt zo een zwelling voorkomen. De pleister mag u na 48 uur verwijderen. U mag na 2 dagen douchen. Dep de wond na het douchen en wassen goed droog. In bad gaan of zwemmen is niet verstandig.

Controle

Na ongeveer 1 week komt u voor controle naar de wondpoli van de polikliniek Heelkunde. U krijgt hiervoor na de ingreep een afspraak mee. De verpleegkundige verwijdert zonodig de hechtingen. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan regelt de verpleegafdeling de controle en het verwijderen van de hechtingen.

Uitslag

De uitslag hoort u van uw specialist bij de nacontrole.