Menu
Onderzoeken

Waterstof-ademtest

De waterstof-ademtest is een onderzoek om lactose-intolerantie vast te stellen. Bij mensen met lactose-intolerantie verteert lactose (melksuiker) in de dunne darm niet. De lactose komt dus onveranderd in de dikke darm terecht. Bacteriën in de dikke darm kunnen lactose wel afbreken. Hierbij komt waterstofgas vrij, en dat is in uw adem te meten. Zo kan een arts zien of u lactose-intolerantie hebt.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 85

Hoe kom ik er?

Route 40

Wat gebeurt er bij een waterstof-ademtest?

De laborant neemt een “nuchtere” ademtest af. Hievoor blaast u adem uit in een adem testapparaat. Bij kinderen, jonger dan ongeveer 3 jaar, gebruiken we een ademkapje. U neemt een “kleine” ademteug en blaast 1 x langzaam alle adem uit in het adem testapparaat. Daarna kunt u het bekertje koolhydraatvloeistof drinken.

Vervolgens neemt de laborant ieder ½ uur , tot maximaal 3 uur na het drinken, een ademtest af. Tijdens de test mag u niet eten of drinken. Meld de laborant als u last krijgt van buikpijn en/of diarree . Deze melding is nodig voor het beoordelen van de darmfunctie. Het onderzoek zelf is niet pijnlijk. Soms kan na het drinken van de koolhydraatvloeistof lichte buikpijn ontstaan. Deze gaat vanzelf weer over. Het onderzoek duurt ongeveer drie uur.

Belangrijke voorbereiding

Voor de ademtest mag u een tijdje niets eten of drinken. De avond voor het onderzoek mag u wel nog een licht verteerbare maaltijd eten. Bijvoorbeeld kip met witte rijst en bloemkool. U mag die avond geen melkproducten, vers fruit of vers vruchtensap nemen. De hele dag voor de test mag u geen peulvruchten, koolsoorten, uien, prei, radijs, paprika, asperges, knoflook, taugé, champignons en zemelen eten. De maand ervoor mag u geen antibiotica gebruikt hebben.
Na het avondeten mag u niets meer eten. Vanaf een uur of tien 's avonds mag u niets meer drinken. U mag dan ook niet meer roken en geen kauwgum kauwen. Doet u dit toch, dan is de uitkomst van het onderzoek niet betrouwbaar.

Risico's en bijwerkingen

Het onderzoek heeft geen gezondheidsrisico's en geen vervelende nawerkingen. Na afloop van de test mag u ook weer eten en drinken.

Uitslag

De behandelend specialist bespreekt met u de uitslag. Hiervoor hebt u een afspraak gekregen van de secretaresse.

Downloads

Voor meer informatie over de waterstof-ademtest kunt u onderstaande folder downloaden.