Menu
Onderzoeken

VEP-onderzoek

Een Visual Evoked Potential (VEP) is een oogonderzoek. Met dit onderzoek kan de oogarts zien of uw oogzenuw goed werkt. Deze zenuw is belangrijk bij het zien: hij geeft de signalen van het netvlies van het oog door naar de hersenen. Wanneer de oogzenuw niet werkt kunt u niet (goed) zien.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 56

Hoe kom ik er?

Route 81

Wat gebeurt er bij een VEP-onderzoek?

Tijdens het onderzoek zit u op een stoel of ligt u op een bed in de onderzoekskamer. De laborant plakt met zalf een paar elektroden (kleine metalen plaatjes) op uw hoofd. De elektroden zijn met snoertjes verbonden met een apparaat.

De laborant plakt eerst één oog af. Dan vraagt hij u om naar een televisiescherm te kijken. Op het scherm ziet u witte en zwarte blokjes. Deze blokjes gaan verspringen. Wit wordt zwart en zwart wordt wit. U moet een paar minuten naar het midden van het scherm kijken. Dit onderzoek gebeurt met verschillende blokgroottes. Daarna plakt de laborant het andere oog af. Hij herhaalt het onderzoek.

Flitslamp

Bij een andere test zet de laborant een flitslamp vóór u. Deze lamp geeft om de seconde een flits af. De elektroden op uw hoofd vangen de reacties van de oogzenuw en de hersenen op. De elektroden geven deze door aan een computer. Het onderzoek duurt ongeveer drie kwartier. U voelt er niets van.

Downloads

Wilt u meer weten over het VEP-onderzoek? Download dan de folder hieronder en lees meer over het onderzoek en wat u kunt verwachten.