Menu
Onderzoeken

Urodynamisch onderzoek (urologie)

Bij een urodynamisch onderzoek kijkt de arts hoe uw blaas en urinebuis werken. Zo kan zij vaststellen wat de oorzaak is van uw plasklachten. Dit onderzoek helpt bij ongewild urineverlies, een overactieve blaas of wanneer u slecht kunt plassen.

Het onderzoek gebeurt met katheters (dunne slangetjes). De arts of de doktersassistente schuift de katheters in de urinebuis en in de anus.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3

Wat gebeurt er bij een urodynamisch onderzoek?

Bij een urodynamisch onderzoek plast u eerst uit op een speciaal toilet. Hierbij meet de arts hoe snel de urine uit uw blaas komt.

Katheter in urinebuis

Dan gaat u op een onderzoekstafel zitten of liggen. U moet uw benen spreiden. De arts schuift een katheter (dun slangetje) via de urinebuis in uw blaas. Zij meet hoeveel urine er nog in uw blaas zit na het plassen. De arts haalt de katheter weer uit de urinebuis en schuift een nieuwe katheter naar binnen. Deze meet de druk in uw blaas en urinebuis.

Via de katheter in uw urinebuis vult de arts uw blaas met vocht. Tijdens het vullen vraagt de arts u om een paar keer te hoesten of te persen. Dit is vooral belangrijk als u last hebt van ongewild urineverlies.
De arts vult uw blaas verder. Als u de plas niet meer kunt ophouden, mag u uitplassen. De katheter blijft daarbij in uw blaas. Terwijl u uitplast meet de arts opnieuw hoe snel de urine uit uw blaas komt. Ook meet zij de druk in uw blaas.

Katheter in endeldarm

U krijgt ook een katheter in de endeldarm (via de anus). Hiermee meet de arts de druk in de darm. De arts plakt elektroden op de huid bij de anus. De elektroden meten hoe sterk uw bekkenbodemspieren zijn.

Het inbrengen van de katheters doet geen pijn, maar geeft even een vervelend gevoel. Aan het einde van het onderzoek trekt de arts de katheter langzaam uit de blaas. Daarbij meet zij hoe goed de sluitspieren uw blaas afsluiten. De arts haalt ook de katheter uit de darm en haalt de elektroden van uw huid. Het totale onderzoek duurt een half uur tot een uur.

Uitslag

Na een urodynamisch onderzoek krijgt u direct de uitslag van de uroloog. Hierna kunt u naar huis. U mag zelf autorijden, fietsen of met het openbaar vervoer reizen.

Nazorg

Soms zijn de blaas en urinebuis wat geïrriteerd na het onderzoek. Het plassen kan een paar dagen branderig aanvoelen. Waarschijnlijk moet u ook vaker plassen dan normaal. U kunt wat bloed in de urine zien. Dit kan geen kwaad.

Neem contact op met uw arts als:

  • uw klachten langer dan een paar dagen duren;
  • u veel pijn hebt;
  • u koorts krijgt;
  • u veel moeilijker kunt plassen dan voor het onderzoek.

De arts controleert dan of u een blaasontsteking hebt.

Downloads

Wilt u meer weten over het urodynamisch onderzoek, dan kunt u onderstaande folder downloaden.