Menu
Onderzoeken

Urodynamisch onderzoek (urologie)

Bij een urodynamisch onderzoek kijkt de arts hoe uw blaas en urinebuis werken. Zo kan zij vaststellen wat de oorzaak is van uw plasklachten. Dit onderzoek helpt bij ongewild urineverlies, een overactieve blaas of wanneer u slecht kunt plassen.

Het onderzoek gebeurt met katheters (dunne slangetjes). De arts of de doktersassistente schuift de katheters in de urinebuis en in de anus.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3

Wat gebeurt er bij een urodynamisch onderzoek?

Bij een urodynamisch onderzoek wordt het functioneren van de blaas inzichtelijk gemaakt en dit wordt met name gedaan wanneer er twijfel is over de oorzaak van plasklachten of urineverlies. Voorafgaand aan een urodynamisch onderzoek wordt de urine gecontroleerd op een eventuele blaasontsteking.

Katheter in urinebuis

Daarna mag u plaatsnemen op een onderzoekstoel. Via de plasbuis wordt een dun slangetje ingebracht in de blaas. Via dit slangetje wordt de blaas gevuld en wordt de druk in uw blaas gemeten. Tijdens het onderzoek wordt uw gevraagd te hoesten of te persen. Dit is vooral belangrijk als u last hebt van ongewild urineverlies. Wanneer uw plasdrang heeft, wordt de vulling gestopt en mag u uitplassen. Het catheterslangetje blijft daarbij in uw blaas.

Katheter in endeldarm

Bij aanvang van het onderzoek wordt ook een dun slangetje in de endeldarm ingebracht (via de anus). Hiermee wordt de druk in de buik gemeten. Tevens worden er elektroden (een soort pleisters) op de huid bij de anus geplakt. De elektroden meten hoe sterk uw bekkenbodemspieren zijn.

Het inbrengen van de meetslangetjes is niet pijnlijk maar geeft even een vervelend gevoel. Aan het einde van het onderzoek worden de slangetjes en electroden weer verwijderd. Het totale onderzoek duurt een half uur tot een uur.

Uitslag

Na een urodynamisch onderzoek wordt de uitslag met u besproken door de uroloog. Soms wordt daarvoor een aparte afspraak ingepland. Hierna kunt u naar huis. U mag zelf autorijden, fietsen of met het openbaar vervoer reizen.

Nazorg

Soms zijn de blaas en urinebuis wat geïrriteerd na het onderzoek. Het plassen kan een paar dagen branderig aanvoelen. Waarschijnlijk moet u ook vaker plassen dan normaal. U kunt wat bloed in de urine zien. Dit kan geen kwaad. Neem contact op met uw arts als:

  • uw klachten langer dan een paar dagen duren;
  • u veel pijn hebt;
  • u koorts krijgt;
  • u veel moeilijker kunt plassen dan voor het onderzoek.

De arts controleert dan of u een blaasontsteking hebt.

Downloads

Wilt u meer weten over het urodynamisch onderzoek, dan kunt u onderstaande folder downloaden.