Menu
Onderzoeken

Urine-onderzoek

Voor een urineonderzoek moet u meestal bij de huisarts of in het ziekenhuis een potje urine inleveren. De urine gaat naar het laboratorium voor onderzoek. De samenstelling van urine kan ons iets leren over het functioneren van de nieren en over de samenstelling van het bloedplasma.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 85

Hoe kom ik er?

Route 40

Wat gebeurt er bij een urine-onderzoek?

Voor een urineonderzoek moet u meestal bij de huisarts of in het ziekenhuis een potje urine inleveren. U plast in een schoon potje of bekertje. Soms moet dat uw eerste plas van de dag zijn (ochtendurine), soms maakt het niet uit. Soms moet u alle urine die u in 24 uur uitplast opvangen in een speciaal potje. Uw arts zal u uitleggen wat de bedoeling is.

Het potje met urine levert u in bij de arts of assistent. De urine gaat naar het laboratorium voor onderzoek. Daar kunnen ze met teststrookjes bepaalde stoffen meten, zoals bloed, eiwit en suiker. Deze stoffen zitten normaal niet in de urine. Daarnaast bekijkt de laboratoriummedewerker de urine onder de microscoop om te zien of er vreemde dingen in zitten. Verder kan men onderzoeken of er bacteriën in de urine zitten.