Menu
Onderzoeken

Uitstrijkje, colposcopie, lisexcisie en conisatie

Een uitstrijkje, colposcopie, lisexcisie en conisatie vormen samen een reeks onderzoeken waarbij (het voorstadium) van baarmoederhalskanker kan worden geconstateerd. Het voorstadium van baarmoederhalskanker is goed te herkennen en goed te behandelen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 50

Hoe kom ik er?

Route 125
Lees voor

Wat gebeurt er bij een uitstrijkje, colposcopie, lisexcisie en conisatie?

De reeks onderzoeken hangen nauw samen, maar hebben ieder eigen kenmerken en waarden.

Uitstrijkje

Bij een uitstrijkje neemt de arts met een borstel of spatel cellen van de baarmoedermond af. Aan het uitstrijkje is te zien of er aanwijzingen zijn voor (een voorstadium van) baarmoederhalskanker. Als in het uitstrijkje afwijkende cellen worden gezien, wordt een nieuw uitstrijkje gemaakt of vindt er verder onderzoek plaats: colposcopie.

Colposcopie

Bij een colposcopie bekijkt de gynaecoloog de baarmoedermond met een microscoop en neemt zo nodig een stukje weefsel weg. Eventueel wordt daarna een nieuw uitstrijkje gemaakt.

Lisexcisie of conisatie

Het is ook mogelijkdat u behandeld wordt met een lis-excisie of conisatie: het wegnemen van een kegelvormig stukje weefsel van de baarmoedermond.

Doel van de onderzoeken

Het doel van de onderzoeken is om baarmoederhalskanker in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. Het voorstadium van baarmoederhalskanker is namelijk eenvoudig te signaleren en te behandelen. De kans op baarmoederhalskanker is zeer klein bij zo'n voorstadium.

Meer weten?

Lees de informatie van de NVOG: 'Een afwijkend uitstrijkje en hoe verder?'

Lees hier meer