Menu
Onderzoeken

Tilt Table Test met EEG-registratie

Een Tilt Table Test (kanteltafelonderzoek) is een onderzoek naar de regulatie van de bloedsomloop. U ligt tijdens dit onderzoek op een “kanteltafel”, een bed dat horizontaal (liggend) en verticaal (staand) geplaatst kan worden. Er wordt gelijktijdig een EEG-onderzoek gedaan, een onderzoek naar de elektrische werking van de hersenen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 56

Hoe kom ik er?

Route 81
Lees voor

Wat gebeurt er bij een Tilt Table Test met EEG-registratie

Een Tilt Table Test (kanteltafelonderzoek) is een onderzoek naar de regulatie van de bloedsomloop. U ligt tijdens dit onderzoek op een “kanteltafel”, dit is een bed dat horizontaal (liggend) en verticaal (staand) geplaatst kan worden. Met dit onderzoek proberen we in kaart te brengen waar uw klachten of wegrakingen door ontstaan. Met behulp van het kanteltafelonderzoek kijken we of uw bloedvaten en hartritme zich voldoende aanpassen wanneer u gaat staan. Op het moment dat iemand rechtop gaat staan, zakt het bloed door invloed van de zwaartekracht naar de voeten. Bij de meeste mensen reageert het lichaam hierop, door de bloedvaten in de buik en de benen samen te knijpen en het hart sneller te laten kloppen. Soms gebeurt dit onvoldoende, met als gevolg dat er te weinig bloed naar de hersenen wordt gepompt. Hierdoor wordt u licht in het hoofd en/of valt flauw.

Een EEG-registratie is een onderzoek om te bepalen of er afwijkingen zijn in de elektrische werking van de hersenen. Met het EEG-onderzoek kunnen we zien of een verandering in hersenactiviteit eventueel de oorzaak van de wegraking zou kunnen zijn.

Risico's en bijwerkingen

Aan het onderzoek met de kanteltafel zijn geen risico’s verbonden. Ook met het gebruik van het medicijn onder de tong zijn door artsen nooit problemen beschreven.

Op het moment dat u licht in het hoofd wordt, andere klachten krijgt en/of uw bloeddruk daalt, wordt u met behulp van het kantelbed door de onderzoekers weer in liggende houding gebracht. Na afloop van het onderzoek kunt u wel enige tijd last hebben van hoofdpijn.

Aan het onderzoek van de “bloeddrukopnemers” (zenuwen) in de hals is een klein risico verbonden. Bij 1 op de 1000 (oudere) patiënten treden lichte uitvalsverschijnselen op, vrijwel altijd van voorbijgaande aard.

Downloads

Wilt u meer informatie over de Tilt Table Test met EEG-registratie? Download dan onze folder hieronder en lees meer over het onderzoek en wat u kunt verwachten.