Menu
Onderzoeken

Tilt table test

Een tilt table test wordt gedaan als u klachten heeft van (neiging tot) wegraken (flauwvallen) waarvoor geen duidelijke oorzaak is. Met dit onderzoek proberen we de klachten die u aan de behandelend arts heeft aangegeven, op te wekken.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 00

Hoe kom ik er?

Route 79
Lees voor

Wat gebeurt er bij een Tilt Table Test?

Het onderzoek wordt door twee hart - en vaatlaboranten uitgevoerd. Zij verzoeken u op een tafel te gaan liggen, waar u wordt aangesloten aan een monitor (ECG) en bloeddrukmeter. Hiermee wordt tijdens de test uw hartritme gecontroleerd. Er worden 3 banden over uw lichaam bevestigd. De banden zorgen ervoor dat u, mocht u even 'wegraken', opgevangen wordt en niet valt. Als alles is aangesloten en u rechtop bent geplaatst in een hoek van 60 graden, wordt uw hartritme en bloeddruk regelmatig gemeten.

Het is belangrijk dat u zelf steeds aangeeft wanneer u herkenbare klachten (duizelingen of wegrakingen) krijgt. Als weg raakt of dreigt te raken, leggen de laboranten u weer horizontaal neer en registreren de mogelijke oorzaak van de wegraking. Als u na ongeveer 20 minuten staan nog geen klachten heeft ervaren, krijgt u een kleine hoeveelheid Nitrostat (tabletje onder de tong) om te kijken of uw klachten hiermee wel op te wekken zijn. Dit medicijn is een veelgebruikte vaatverwijder en kan geen kwaad. Wel kunt u als bijwerking gaan blozen of hoofdpijn krijgen. Dat duurt maar kort; als het medicijn uitgewerkt is, verdwijnt de hoofdpijn ook weer. Het totale onderzoek duurt ongeveer drie kwartier.

De uitslag

De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.

Nazorg

U kunt na afloop beter niet zelf naar huis rijden. Laat u daarom door iemand naar huis brengen.

Downloads

Wilt u meer informatie over de Tilt table test? Download onze folder hieronder en lees meer over het onderzoek en over wat u kunt verwachten.