Menu
Onderzoeken

Stress echocardiogram met behulp van dobutamine

Bij een stress echocardiogram met behulp van dobutamine wordt via een infuus dobutamine toegediend waardoor het hart sneller gaat kloppen, inspanning wordt op deze manier nagebootst. Een echocardiogram maakt opnames en metingen. Hierdoor wordt informatie verkregen over de hart- en klepfuncties.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 00

Hoe kom ik er?

Route 79
Lees voor

Wat gebeurt er bij een echocardiogram met behulp van dobutamine?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een cardioloog, hartfunctielaborant en een verpleegkundige. Voor het onderzoek moet u uw bovenlichaam ontbloten. U krijgt een infuusnaaldje. Tevens wordt u aangesloten op een monitor om uw hartritme en bloeddruk tijdens het onderzoek te bewaken. Om de beste echo opnamen te kunnen maken wordt meestal gevraagd om op uw linkerzijde te gaan liggen. Om de hartslag te versnellen wordt dobutamine geleidelijk toegediend via het infuusnaaldje toegediend. Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.

Risico's en bijwerkingen

Tijdens het onderzoek kunt u wat klachten hebben van overslagen aan het hart. Dit verdwijnt zodra de toediening van het middel wordt gestopt.

De uitslag

De uitslag krijgt u volgens afspraak van uw behandelend arts.

Nazorg

Kunt u zich wat moe voelen. Dit komt doordat het hart en het lichaam zich hebben ingespannen. Als u met medicijnen bent gestopt voor het onderzoek dan mag u deze weer gaan innemen volgens voorschrift. Na het onderzoek kunt u uw dagelijkse bezigheden hervatten.

Download

Wilt u meer algemene informatie over een echocardiogram met behulp van dobutamine? Download de folder hieronder.