Menu
Onderzoeken

Spermaonderzoek na sterilisatie van de man

Bij de sterilisatie van de man worden de zaadleiders afgebonden, zodat de zaadcellen niet meer vrij kunnen. Bij een spermaonderzoek wordt gecontroleerd of er geen levende of dode zaadcellen aanwezig zijn in uw sperma.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 535 091

Hoe kom ik er?

Route 125
Lees voor

Wat gebeurt er bij een spermaonderzoek na sterilisatie van de man?

Ongeveer 3 maanden na de sterilisatie wordt uw sperma onderzocht om na te gaan of er inderdaad nog zaadcellen in zitten. In deze periode van 3 maanden moet u tenminste 20 zaadlozingen hebben, zodat de zaadleiders en de prostaat de overgebleven zaadcellen kunnen afvoeren.
Het onderzoek wordt uitgevoerd volgens de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Urologie. Als er minder dan 100.000/ml niet bewegende zaadcellen in het monster aanwezig zijn is de uitslag goed. (Het gaat daarbij om achtergebleven dode zaadcellen, zonder bevruchtend vermogen, die tot jarenlang in het sperma kunnen worden aangetroffen.) Mocht dit aantal hoger zijn dan wordt u geadviseerd de controle na twee maanden te herhalen. Aanwezigheid van bewegend (levende) zaadcellen betekent dat er nog verse zaadcellen in het sperma terecht komen en dat u niet steriel bent

Belangrijk!

Voor het spermaonderzoek maakt u eerst een afspraak bij het het Fertiliteitslaboratorium, tel.: 0570 - 53 50 91. U spreekt een datum en tijd af wanneer u het sperma komt inleveren.

De uitslag

Is het spermaonderzoek aangevraagd door een uroloog, dan krijgt u een schriftelijke uitslag thuis toegestuurd. Hebt u vragen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat urologie, tel.: (0570) 53 51 50. Is het spermaonderzoek aangevraagd door de huisarts, dan kunt u enkele dagen na het spermaonderzoek contact opnemen met de huisarts.

Downloads

Wilt u meer weten over een spermaonderzoek na sterilisatie, belangrijke voorbereidingen en de uitslagen? Download dan onderstaande folder.