Menu
Onderzoeken

Slokdarmdrukmeting en zuurgraadmeting (manometrie en 24 uurs PH meting)

Met een slokdarmdrukmeting kan een indruk worden verkregen van de spierbewegingen in de slokdarm. Ook geeft het onderzoek informatie over de werking van de kringspier op de overgang van de slokdarm naar de maag.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 56

Hoe kom ik er?

Route 81
Lees voor

Wat gebeurt er bij een slokdarmdrukmeting en zuurgraadmeting?

We brengen via uw neus een dun slangetje (sonde) in, tot in uw maag. Uw neus wordt eerst verdoofd met een spray. Bij het inbrengen van het slangetje mag u slokjes water nemen. Als het slangetje in uw maag ligt, wordt hij bij uw neus vastgezet met een pleister. Daarna krijgt u met tussenpozen slokjes water te drinken. Tijdens het hele onderzoek meten we de spierdruk.

Daarna brengen we het slangetje voor de zuurgraadmeting in. Dit slangetje is dunner dan het slangetje voor slokdarmmeting. Als het slangetje op zijn plaats zit, wordt het met een pleister aan uw neus vastgemaakt en verbonden met een meetkastje dat u om uw middel of schouder kunt dragen.

Het onderzoek duurt 24 uur, dus gaat u met het kastje om en het slangetje in uw neus naar huis. Dat is niet gevaarlijk, maar u moet er wel rekening mee houden. Zo kunt u niet met het kastje onder de douche en ook 's nachts in bed moet u het kastje bij u dragen. U krijgt een formulier mee waarop u noteert als u klachten heeft (hierover krijgt u nog een toelichting). Na het onderzoek kunt u zelfstandig naar huis. De volgende dag komt u terug om het kastje in te leveren en het slangetje te laten verwijderen.

Downloads

Wilt u meer weten over de slokdarmdruk- en zuurgraadmeting en wat u daarbij kunt verwachten? Dan kunt u onderstaande folder downloaden.