Menu
Onderzoeken

Ruggenprik (lumbaalpunctie)

Bij een ruggenprik krijgt u een prik in uw rug, tussen de wervels. De prik verdooft uw onderlichaam en benen. U voelt uw onderlichaam en benen dus niet meer. Maar u merkt wel wat er om u heen gebeurt. De arts geeft een ruggenprik bijvoorbeeld bij een knie- of heupoperatie, maar ook bij een keizersnede of een prostaatoperatie.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 10

Hoe kom ik er?

Route 81
Lees voor

Wat gebeurt er bij het geven van een ruggenprik?

U krijgt eerst plakkertjes op de borst en een klemmetje op een vinger. Met de plakkertjes meet de arts uw hartslag. Met het klemmetje controleert zij of er voldoende zuurstof in uw bloed is. Daarna meet de arts uw bloeddruk. Ook krijgt u een infuus in uw arm.
Voor de prik moet u gaan zitten of op een zij gaan liggen. De arts vraagt u uw rug bol te maken. Daarna prikt zij tussen uw wervels. Zij spuit het verdovingsmiddel in. Dit doet niet meer pijn dan een gewone injectie. U merkt dat eerst uw benen warm, slap en gevoelloos worden. Later volgt de rest van uw onderlichaam.

Risico's en bijwerkingen

Soms werkt de ruggenprik niet goed genoeg. De arts geeft u dan extra verdovingsmiddel of kiest een andere verdoving, bijvoorbeeld een narcose. De arts overlegt dat met u. Van de operatie ziet u niets. Alles wordt afgedekt met doeken. Tijdens de operatie houdt de arts in de gaten of u bijwerkingen krijgt. De bloeddruk kan bijvoorbeeld omlaag gaan. Of het bovenlichaam raakt ook verdoofd. Dat is niet de bedoeling. De arts neemt dan direct maatregelen.

Nazorg

Afhankelijk van het verdovingsmiddel duurt de verdoving drie tot zes uur. Daarna krijgt u waarschijnlijk pijn op de plaats waar u geopereerd bent. Wacht liever niet te lang om de verpleegkundige om een pijnstiller te vragen.
Van de ruggenprik zelf kunt u hoofdpijn krijgen. De hoofdpijn neemt af als u plat ligt en neemt toe als u overeind komt. Meestal verdwijnt de hoofdpijn binnen een week vanzelf. Neem contact op met uw arts als de pijn langer duurt of heel hevig is.

Downloads

Wilt u meer weten over de ruggenprik en de mogelijke bijwerkingen, lees dan onderstaande folder van ons ziekenhuis.