Menu
Onderzoeken

RNS/EMG-onderzoek

Bij het RNS (Repetitive Nerve Stimulation) onderzoek wordt gekeken naar eventuele stoornissen in de zenuw-/spierovergang. EMG staat voor Elektro Myo Grafie; bij dit onderzoek wordt de werking van zenuwen en spieren gemeten en geregistreerd.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 56

Hoe kom ik er?

Route 81
Lees voor

Wat gebeurt er bij een RNS/EMG-onderzoek?

In de onderzoeksruimte gaat liggen op de onderzoekstafel. Een van de laboranten brengt op verschillende plaatsen op uw lichaam elektroden aan. Dat zijn kleine metalen plaatjes die op de huid boven een spier worden geplakt. Via een apparaatje krijgt u een aantal series stroomschokjes toegediend. Deze stroomschokjes zijn volstrekt ongevaarlijk, maar kunnen vreemd aanvoelen.

De elektroden vangen elektrische schokjes op en geven signalen door aan de computer, waar ze als grafiek op het beeldscherm verschijnen. Na elke serie schokjes volgt een korte rustperiode. De laborant vraagt u ook om uw spieren een paar keer kort aan te spannen. Daarbij wordt bekeken of het signaal van de spier verandert, wat zou kunnen duiden op een stoornis in de spier-/zenuwovergang. Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

Risico's en bijwerkingen

Tijdens het onderzoek krijgt u via een apparaatje een aantal series schokjes. Deze stroomschokjes zijn volstrekt ongevaarlijk, maar kunnen vreemd aanvoelen. Soms is het nodig om een serie schokjes heel kort na elkaar toe te dienen. Uw spier komt daardoor in een soort kramptoestand. Deze kramp is tijdelijk en is verdwenen zodra het onderzoek klaar is.

Downloads

Wilt u meer weten over het RNS/EMG-onderzoek en over wat u kunt verwachten, dan kunt u hieronder onze folder downloaden.