Menu
Onderzoeken

Punctie met een CT-scan

Bij dit onderzoek zuigen we met een naald weefsel uit een lichaamsdeel op, zodat dit kan worden onderzocht. Met de CT-scan wordt de juiste plaats voor de punctie bepaald.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 535 135

Hoe kom ik er?

Route 45
Lees voor

Wat gebeurt er bij een punctie met een CT-scan?

De verpleegkundige brengt u naar de voorbereidingsruimte van de CT-kamer. De laborant geeft aan welke kleding u aan mag houden. Vervolgens gaat u in de CT-kamer op de onderzoekstafel liggen. Met enkele opnamen wordt de juiste plaats voor de punctie bepaald. U krijgt vooraf een plaatselijke verdoving. De radioloog prikt met de naald de plaats aan waarvan het weefsel moet worden onderzocht. U krijgt bij de punctie soms een ademcommando. Ondanks de verdoving kunt u van deze punctie nog wel wat voelen. Er worden enkele opnamen gemaakt om te zien of de naald op de juiste plaats zit. Vervolgens wordt er weefsel opgezogen. Als er voldoende weefsel is afgenomen, krijgt u een pleister of klein drukverband op de prikplaats. In het laboratorium wordt het weefsel onderzocht. Wij raden u aan na de ingreep niet zelf auto te rijden of te fietsen. Als u voor een long punctie bent geweest, gaat u terug naar de dagbehandeling. Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten.

Downloads

Komt u binnenkort naar het Deventer Ziekenhuis voor dit onderzoek? Het is belangrijk om u goed voor te bereiden. Download onze folder en lees wat u kunt verwachten.