Menu
Onderzoeken

Punctie

Een punctie is een prik met een holle naald. Door de naald worden cellen opgezogen, die in het pathologisch laboratorium worden onderzocht. Om nauwkeurig de plek van de prik te bepalen, wordt er vaak tijdens het maken van beelden een naald op de juiste plek gebracht.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 535 135

Hoe kom ik er?

Route 45
Lees voor

Wat gebeurt er bij een punctie?

Soms is het in beeld brengen van een structuur in het lichaam niet genoeg om een diagnose te stellen. Om aanvullende informatie te krijgen is het nodig om cellen te onderzoeken. Dit celmateriaal wordt in het Pathologisch laboratorium onderzocht.

Materiaal voor celonderzoek wordt verkregen met een punctie. Dat is een prik met een holle naald. Door de naald worden cellen opgezogen. Om nauwkeurig de plek van de prik te bepalen, wordt er vaak tijdens het maken van beelden een naald op de juiste plek gebracht. Verschillende beeldvormende technieken kunnen hiervoor worden gebruikt. Zo nodig wordt de plek van de prik verdoofd.

Downloads

Komt u binnenkort naar het Deventer Ziekenhuis voor een punctie? Het is belangrijk om u goed voor te bereiden. Download onze folder en lees wat u kunt verwachten.