Menu
Onderzoeken

Onderzoek van de ontlasting

Bij ontlastingsonderzoek bekijkt de arts of laboratoriummedewerker de kleur, structuur en samenstelling van ontlasting. Ook doet ze testjes om te zien of er bacteriën, parasieten, vet of bloed in de ontlasting zit. Met het onderzoek kan ze verschillende ziekten en infecties opsporen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 535 085

Hoe kom ik er?

Route 40
Lees voor

Wat gebeurt er bij een onderzoek van de ontlasting?

Bij een ontlastingsonderzoek wordt uw ontlasting gecontroleerd met een microscoop. In de ontlasting kunnen verschillende dingen worden onderzocht. Er kan bijvoorbeeld onderzoek worden gedaan naar de spijsvertering, ontstekingen of inwendige bloedingen. Het is normaal dat er in ontlasting bacteriën zitten. Het ziekenhuis zoekt naar bacteriën die in normale ontlasting niet voor mogen komen. Ook wordt soms naar wormeieren of darmparasieten gezocht.

Voorbereiding

Het kan zijn dat u voor het onderzoek een dieet moet volgen. Voor bepaalde testen mag u bijvoorbeeld een paar dagen geen vlees en ongekookte groenten eten. Soms mogen bepaalde medicijnen niet gebruikt worden. Uw arts vertelt u welke voorbereiding bij u nodig is.

De uitslag

Uw arts bespreekt uw uitslag bij het volgende consult. Enkele dagen na het onderzoek (soms wat later) kunt u via het patiëntenportaal MijnDZ de uitslagen al wel inzien.