Menu
Onderzoeken

Mammografie

Mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten. De arts laat dit onderzoek doen om eventuele afwijkingen in uw borst op te sporen, zoals knobbeltjes. Zulke afwijkingen kúnnen een teken zijn van borstkanker, maar dat hoeft niet.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 535 135

Hoe kom ik er?

Route 45
Lees voor

Wat gebeurt er bij een mammografie?

Vlak voor een mammografie moet u uw bovenkleding uittrekken. U gaat dicht tegen het röntgenapparaat staan. De radioloog drukt uw borst tussen twee platen. Dit is geen fijn gevoel, sommige vrouwen vinden het zelfs pijnlijk. Het 'pletten' van de borst is echter nodig om een scherpe foto te krijgen. Het kan bovendien geen kwaad, ook niet als u een knobbeltje in uw borst hebt.

De radioloog neemt van beide borsten minstens twee foto's. Als aanvullend onderzoek kan zij daarna eventueel nog een echo maken. Afsluitend onderzoekt de radioloog nog uw borsten. Een mammografie duurt vijftien minuten. Krijgt u aansluitend nog een echo, dan duurt het onderzoek in totaal ongeveer een half uur.

Downloads

Komt u binnenkort naar het Deventer Ziekenhuis voor dit onderzoek? Het is belangrijk om u goed voor te bereiden. Download onze folder en lees wat u kunt verwachten.