Menu
Onderzoeken

Mammabiopsie onder echogeleiding

Wanneer een afwijking in de borst zichtbaar is met een echografie, dan wordt ook de biopsie (afname van weefsel) met echografie uitgevoerd. Hiervoor wordt een 2 millimeter dikke holle naald gebruikt die - dankzij een veer - in de afwijking snel heen en weer “schiet” en daarbij een stukje weefsel “vangt”.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 535 135

Hoe kom ik er?

Route 45
Lees voor

Wat gebeurt er bij een mammabiopsie onder echogeleiding?

Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel, op de rug of deels op de zij. Vaak is de afwijking in de borst beter te benaderen als u de arm boven het hoofd legt. Het is belangrijk dat deze positie voor u zo comfortabel mogelijk is, zodat u de houding tijdens de biopsie kunt volhouden. Er zijn ondersteunende kussentjes aanwezig.

De huid wordt gedesinfecteerd met alcohol en verdoofd. U komt onder een groene doek te liggen, de plek van de biopsie wordt vrijgelaten. De radioloog zoekt eerst met echografie de afwijking op. Met een mesje wordt een sneetje (1-2 millimeter) in de huid gemaakt en de biopsienaald wordt ingebracht. Met de echobeelden brengt de radioloog de naaldpunt tot in de afwijking en stelt hij met een druk op de knop het veermechanisme in werking. Dit geeft een harde klik; dat geluid zal de radioloog vooraf aan u laten horen zodat u daar niet van schrikt. Meestal worden er meerdere biopten (door dezelfde opening) genomen zodat er voldoende weefsel voor onderzoek beschikbaar is. Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Downloads

Komt u binnenkort naar het Deventer Ziekenhuis voor dit onderzoek? Het is belangrijk om u goed voor te bereiden. Download onze folder en lees wat u kunt verwachten.