Menu
Onderzoeken

Hysteroscopie

Hysteroscopie betekent: kijken in de baarmoeder. Het is een onderzoek waarbij de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder bekijkt. Dit doet zij met een soort kijkbuis (hysteroscoop). Met een diagnostische hysteroscopie kan de gynaecoloog uitzoeken waarom u bepaalde klachten hebt.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 50

Hoe kom ik er?

Route 125
Lees voor

Wat gebeurt er bij een hysteroscopie?

Tijdens een diagnostische hysteroscopie zit u op een onderzoeksstoel met uw voeten in steunen. Eerst doet de gynaecoloog een inwendig onderzoek. Zij voelt hoe groot de baarmoeder is en hoe deze ligt. Daarna ontsmet zij uw schaamlippen met jodium die niet prikt.

De gynaecoloog opent uw vagina met een speculum (eendenbek). Bij plaatselijke verdoving verdooft zij de baarmoedermond met enkele prikjes. Hier voelt u waarschijnlijk niet veel van.
De gynaecoloog brengt de hysteroscoop via de vagina in de baarmoederholte. De voor- en achterwand van de baarmoeder liggen tegen elkaar aan.

Vloeistof

Om de binnenkant beter te kunnen zien vult zij de baarmoeder met wat vloeistof. Zij laat de vloeistof door de hysteroscoop in de baarmoederholte stromen. De baarmoederholte zet daardoor op. Dit kan een soort menstruatiepijn geven.

Met de hysteroscoop bekijkt de arts de binnenkant van de baarmoeder. Als dat nodig is, kan zij meteen een kleine ingreep doen. Zij kan bijvoorbeeld een kleine poliep verwijderen of wat weefsel weghalen voor onderzoek. Dat doet ze door een biopsie of een curettage.

Door een diagnostische hysteroscopie kan de baarmoeder verkrampen. Dit lijkt op menstruatiepijn. Om de pijn te verzachten krijgt u vooraf pijnstillers. Het totale onderzoek duurt ongeveer een kwartier.

De uitslag

Waarschijnlijk krijgt u direct na het onderzoek al een voorlopige uitslag. De meeste vrouwen kunnen daarna meteen naar huis.

Downloads

Wilt u meer weten over het onderzoek en hoe u zich kunt voorbereiden? Download dan onze folder hieronder.

Nazorg

U mag gewoon lopen, fietsen en autorijden, maar het is prettig als iemand u thuis brengt. De meeste vrouwen hebben geen klachten, maar het kan zijn dat u zich niet zo lekker voelt. Het is dan niet verstandig om alleen te reizen.

De eerste dagen na het onderzoek kunt u wat bloedverlies of bruine afscheiding hebben.
Zodra het bloedverlies gestopt is kunt u weer seks hebben. Vrijen kan wel wat pijnlijk zijn de eerste dagen.

Neem contact op met uw arts als u na het onderzoek last krijgt van de volgende klachten:

  • hevig bloedverlies (meer dan een forse menstruatie);
  • hevige buikpijn;
  • koorts (38 graden of meer);
  • duizeligheid, hartkloppingen en een ziek gevoel.

Enkele weken na het onderzoek komt u terug naar het ziekenhuis om de resultaten van het onderzoek te bespreken.