Menu
Onderzoeken

Flebografie en/of embolisatie van bekkenaderen

Een onderzoek van een ader wordt flebografie genoemd en het afsluiten van een bloedvat wordt embolisatie genoemd. Doel van het onderzoek en behandeling is de klachten te verhelpen door afwijkende ader(s), ook wel spataders, af te sluiten.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 535 135

Hoe kom ik er?

Route 45
Lees voor

Wat gebeurt er bij een flebografie en/of embolisatie van bekkenaderen?

U neemt plaats op de onderzoekstafel. De noodzakelijke voorbereidingen zijn getroffen en u krijgt een plaatselijke verdoving (in de hals of in de lies). Daarna brengt de radioloog (via een ader in de hals of in de lies) een katheter in naar de aders die onderzocht worden. Tijdens het onderzoek wordt een jodiumhoudend contrastmiddel ingespoten en worden er röntgenopnamen gemaakt. Er worden opnamen gemaakt als u de adem even stilhoudt en er worden opnamen gemaakt tijdens persen.

Gekeken wordt of de kleppen die in een ader zitten goed functioneren, zo niet dan blijft het bloed in de ader staan. In dat geval gaat de radioloog over tot het emboliseren van het bloedvat. Dit gebeurt via dezelfde katheter, u merkt hier niets van. In de afwijkende ader worden coils ingebracht tot de afsluiting volledig is. Coils zijn metalen draadjes, veertjes die in het bloedvat achterblijven. Het bloed stolt daarop en het bloedvat is afgesloten. Het bloedvat wordt op deze manier afgesloten, waardoor er geen bloed meer doorheen kan stromen. Dit kan gedaan worden omdat er voldoende aderen in het kleine bekken zijn die het bloed afvoeren naar het hart.

Downloads

Komt u binnenkort naar het Deventer Ziekenhuis voor dit onderzoek? Het is belangrijk om u goed voor te bereiden. Download onze folder en lees wat u kunt verwachten.