Menu
Onderzoeken

Fietsproef

Met een fietsproef kijken we hoe uw hart en bloeddruk reageren op inspanning. Hiervoor fietst u op een hometrainer en wordt u aangesloten op een ECG-apparaat en bloeddrukmeter.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 00

Hoe kom ik er?

Route 79
Lees voor

Wat gebeurt er bij een fietsproef?

Vóór u gaat fietsen, meten we uw gewicht en lengte. Als u zwaarder bent dan 160 kilo, meld dit dan aan de aanvragend arts.

Voor het onderzoek neemt u plaats op de fiets. De laborant bevestigt een bloeddrukband om de arm voor metingen tijdens de inspanning. Om een hartfilmpje te kunnen maken, bevestigt de laborant elektrodes op uw borst en rug. Vervolgens mag u gaan fietsen. Elke minuut wordt de weerstand van de fiets verhoogd. Uw bloeddruk en hartslag worden gedurende de inspanning gecontroleerd. Een zo volledig mogelijke inspanning is nodig om een goed beeld te krijgen van uw lichamelijke conditie. Stop niet zonder overleg met de laborant.

Na de inspanning wordt de weerstand van de fiets verlaagd en moet u nog een paar minuten uitfietsen. Ook hierbij worden uw hartslag en bloeddruk geregistreerd. Na afloop van het onderzoek kunt u zich douchen of opfrissen. Handdoeken en washandjes zijn aanwezig.

De uitslag

De uitslag krijgt u van uw cardioloog of, als u bent opgenomen, van de behandelend arts op de verpleegafdeling.

Downloads

Wilt u meer algemene informatie over de fietsproef? Download de folder hieronder.