Menu
Onderzoeken

Endo-echoscopie via de mond

Een endo-echoscopie via de mond gebeurt met een endoscoop. Op het uiteinde van de endoscoop zit een echoapparaatje. Dat zendt onhoorbare geluidsgolven uit. Die weerkaatsen in het lichaam, worden opgevangen en omgezet in beeld op een monitor.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 05

Hoe kom ik er?

Route 53
Lees voor

Wat gebeurt er bij een endo-echoscopie via de mond?

Op de afdeling staat een bed voor u klaar. U trekt uw pyjama of operatiehemd aan en de verpleegkundige brengt u in bed naar de Endoscopie-afdeling. Omdat een endo-echoscopie van de slokdarm, maag of alvleesklier onplezierig, en soms pijnlijk kan zijn, krijgt u vooraf een pijnstiller en/of kalmeringsmiddel toegediend via een infuusnaaldje in de arm. Met een knijper op uw vinger of oor controleert de arts tijdens het onderzoek de hartslag, ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed. Tijdens een endo-echoscopie via de mond ligt u op uw linkerzij op de onderzoeksbank. De endoscoop wordt via uw keel de slokdarm ingebracht. Een ring tussen uw kaken beschermt de slang. De endoscoop gaat door deze ring uw keel in. U hebt nog genoeg ruimte in uw keel om te ademen. Doordat u de flexibele slang als het ware inslikt, komt hij gemakkelijk in de slokdarm. Vanaf dit punt bestuurt de arts de endoscoop verder. Via de endoscoop water in de slokdarm brengen, geeft een beter resultaat. Water geleidt geluidsgolven namelijk goed.

Risico's en bijwerkingen

Hoewel een endo-echoscopie een veilig onderzoek is, zijn er enkele risico’s. Als u een kalmeringsmiddel gebruikt, neemt de kans op ademhalingsproblemen en/of stoornissen in de hartfunctie toe. Dit risico ondervangt de arts door via het knijpertje op de vinger of het oor voortdurend controle uit te oefenen. Als er nog voedsel in de maag aanwezig is, kunt u zich tijdens de endo-echoscopie verslikken, bijvoorbeeld doordat u het voedsel opboert. Als het voedsel in de luchtpijp komt, kunt u een longontsteking krijgen. Dit komt vaker voor als u keelverdoving of een kalmeringsmiddel toegediend krijgt. Soms kan er een scheurtje in de slokdarm optreden, als de keel moeizaam te passeren is of als er vernauwingen in de slokdarm of maag zijn. Dan moet u in ieder geval opgenomen worden. Soms is ook een operatie noodzakelijk.

De uitslag

U krijgt een brief mee voor de arts die u heeft verwezen. Deze arts bespreekt de uitslag met u.

Nazorg

Als het onderzoek klaar is, brengt de verpleegkundige u terug naar de afdeling, waar u ongeveer 2 uur kunt uitslapen en bijkomen. Zodra u wakker bent, krijgt u iets te eten en drinken. De verpleegkundige belt volgens afspraak degene die u komt ophalen. Het is belangrijk dat er thuis iemand toezicht houdt tot 24.00 uur.

Downloads

Wilt u meer algemene informatie over de endo-echoscopie via de mond? Download de folder hieronder.