Menu
Onderzoeken

Endo-echografie via de luchtwegen (EBUS)

Tijdens dit onderzoek wordt met endo-echografie via de luchtwegen, weefsel verkregen van klieren die zich tussen uw longen bevinden. Dit wordt gedaan door met een EBUS-scoop (flexibele slang) in uw luchtwegen te gaan.

Lees voor

Wat gebeurt er bij een endo-echografie via de luchtwegen (EBUS)?

Met spray of druppels worden de slijmvliezen van uw keel en luchtwegen verdoofd. Hierdoor hebt u tijdens het onderzoek minder neiging tot hoesten. Tijdens het verdoven, houdt u zelf (of longfunctie-analist) uw tong met een gaasje vast. Hierdoor kan de longfunctie-analist goed achter in uw keel kijken zodat de verdovingsvloeistof op de juiste plaats komt. De smaak van de verdovingsvloeistof is in het begin onprettig, na korte tijd proeft u hier niets meer van. Daarna krijgt u een bijtring in de mond die met een band om uw nek op zijn plek blijft

​Voordat de sedationist de medicatie toedient, wordt eerst de bewakingsapparatuur aangesloten. Via het infuus spuit de sedationist de medicijnen in. U wordt langzaam slaperig en valt in slaap. Als u slaapt brengt de longarts de bronchoscoop via de mond in uw luchtwegen. Deze is zo dun dat er voldoende ruimte overblijft om adem te halen. De sedationist blijft continu bij u, bewaakt u en controleert steeds de diepte van uw slaap. De longarts kan nu met echobeelden, de bij de longen gelegen lymfeklieren onderzoeken. Met een dunne naald kan weefsel opgezogen worden en met de microscoop door cytologie analist nader onderzocht. Hier voelt u zelf weinig van.

Wanneer het onderzoek of de behandeling klaar is laat de sedationist u weer wakker worden.

De uitslag

Ongeveer een week na het onderzoek krijgt u de uitslag van de longarts.

Downloads

Wilt u meer algemene informatie over de endo-echografie via de luchtwegen (EBUS)? Download de folder hieronder.