Menu
Onderzoeken

Echocardiografie via de slokdarm (T.E.E. onder sedatie)

Een T.E.E. (Trans Esofageaal Echocardiogram) is een onderzoek waarbij het hart via de slokdarm in beeld wordt gebracht. Het onderzoek geeft aanvullende informatie op het gangbare echocardiogram.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 00

Hoe kom ik er?

Route 150
Lees voor

Wat gebeurt er bij een echocardiografie via de slokdarm?

Het onderzoek wordt verricht met een echoscoop. Dit is een slang met aan het einde een camera. Om het doorslikken van de slang te vergemakkelijken, wordt de keel met een spray verdoofd. Dit kan een vieze smaak in uw mond geven. Hierna krijgt u via een infuus slaapmedicatie toegediend. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een cardioloog. Het onderzoek wordt digitaal opgeslagen.

U wordt hiervoor op de Dagbehandeling opgenomen. Het onderzoek vindt onder slaapmedicatie plaats. Verder informatie over de slaapmedicatie ontvangt u van de sedationist, met wie u ruim voor het onderzoek een afspraak krijgt. Het onderzoek wordt uitgevoerd op de poliklinische OK.

Risico's en bijwerkingen

Het onderzoek doet geen pijn.

De uitslag

De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.

Nazorg

Omdat de keel is verdoofd, mag u tot 2 uur na het onderzoek, niet eten of drinken. Dit is nodig omdat u zich nog kunt verslikken.

Na het onderzoek kunt last hebben van een rauw gevoel in de keel. Ook kan het voorkomen dat u wat bloederig slijm ophoest. Meestal verdwijnen deze klachten binnen enkele dagen na het onderzoek.

Als u tijdens het onderzoek een slaapmiddel hebt gehad, wordt u gemiddeld 2 uur na het onderzoek uit het ziekenhuis ontslagen. Het slaapmiddel kan (ongemerkt) nog lang doorwerken en enkele uren geheugenverlies veroorzaken. Wacht daarom 24 uur met autorijden, verricht in die tijd geen gevaarlijke werkzaamheden, en onderteken geen belangrijke documenten. De effecten van de slaapmiddelen worden bovendien versterkt door het gebruik van alcohol. Wij raden u aan dit een dag lang niet te gebruiken.

Mochten er zich onverhoopt toch problemen of complicaties voordoen, dan kunt bellen met de polikliniek Cardiologie (0570) 535 000 of de 1e avond en nacht met de Eerste Harthulp (0570) 535 305 van het Deventer Ziekenhuis.

Downloads

Wilt u meer algemene informatie over de echocardiografie via de slokdarm? Download de folder hieronder.