Menu
Onderzoeken

Voedselprovocatietest bij kinderen

Bij de voedselprovocatietest gaan wij onderzoeken hoe je kind reageert op bepaalde voedingsmiddelen door ze te gaan eten. Dit noemen wij ook wel een dubbelblinde voedselprovocatietest. Deze test is de enige manier om zeker te weten of je kind een allergie heeft.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 80

Hoe kom ik er?

Route 120
Lees voor

Wat gebeurt er bij een voedselprovocatietest?

We testen op twee verschillende dagen, waarbij we een keer met en een keer zonder het voedingsmiddel testen waarvoor je kind misschien allergisch is. Op welke van de twee dagen het te testen voedingsmiddel verwerkt is in het eten weet ons team ook niet. De voedselprovocatietest is een belangrijk onderdeel van ons onderzoek. Dit is de meest betrouwbare manier is om testen of je kind een allergie heeft.

Om ervoor te zorgen dat alles zo soepel mogelijk verloopt, bieden wij het eten in opklimmende hoeveelheid aan. Dit betekent dat we klein beginnen en daarna steeds iets meer van het te testen voedingsmiddel zullen geven aan je kind.

De ‘open’ voedseltest

We bieden ook weleens de mogelijkheid om te testen op één dag waarbij iedereen precies weet welke voeding je kind krijgt. Ook nu wordt het voedingsmiddel in opklimmende hoeveelheid aangeboden. Deze manier van testen is helaas niet altijd mogelijk, omdat deze test niet voldoende duidelijkheid geeft.

Risico's en bijwerkingen

Heel af en toe is er thuis nog sprake van een allergische reactie. De heftigste reacties zullen echter binnen 2 uur na inname van de testvoeding optreden. Daarom blijft je kind na de voedselprovocatietest nog 2 uur in het ziekenhuis. Aan het einde van de testdag krijgen ouders een brief met adviezen mee waarin vermeld staat wat te doen bij een reactie thuis.

Uitslag

Eén tot twee weken na de test bellen wij om de uitslag te bespreken.

Download de folder

Woorden als medicijn

Het Deventer Ziekenhuis gaat als eerste ziekenhuis in Nederland Comfort Talk invoeren. Het is begonnen op de Kinderafdeling maar inmiddels in het gehele ziekenhuis doorgevoerd. Aangepast taalgebruik beïnvloedt het welbevinden van de patiënt. 'Patiënten ervaren minder stress, pijn en angstgevoelens.'

Lees meer