Menu
Onderzoeken

Defaecografie

Bij een defaecografie worden de functie van de endeldarm en sluitspier van de anus met röntgenstralen en contrastvloeistof onderzocht.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 45
Lees voor

Wat gebeurt er bij een defaecografie?

Voor dit onderzoek haalt de laborant u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. U kleedt zich gedeeltelijk uit. De laborant geeft aan wat u mag aanhouden. U draait op de zij en de radioloog brengt een slangetje in de anus. Via dit slangetje vult hij de endeldarm met bariumpap. Hierna wordt het slangetje er weer uitgehaald.

De laborant brengt een disposable ketting aan in de bilnaad. Zo zijn de in- en de uitwendige structuren gemarkeerd. U komt op een speciale toiletpot te zitten met een handdoek over uw onderlichaam. U ontvangt tijdens het onderzoek duidelijke instructies. Na het maken van de foto’s kunt u naar het toilet gaan en kunt u zich wassen. Indien u de ontlasting tijdens het onderzoek niet kwijtraakt, krijgt u een klysma mee naar huis.

Downloads

Komt u binnenkort naar het Deventer Ziekenhuis voor dit onderzoek? Het is belangrijk om u goed voor te bereiden. Download onze folder en lees wat u kunt verwachten.