Menu
Onderzoeken

Cystoscopie

Een cystoscopie is een kijkonderzoek van de plasbuis en de blaas. Het onderzoek wordt uitgevoerd als er afwijkingen worden vermoed in de plasbuis, het prostaatgebied of de blaas. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop, dat is een dunne, buigbare, holle buis.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Wat gebeurt er bij een cystoscopie?

Bij het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel met uw benen in beensteunen. De verpleegkundige reinigt de penis of schede met een desinfecterende vloeistof. De uroloog of verpleegkundige spuit een gelei in de plasbuis. Dat doet geen pijn. Deze gelei dient als glijmiddel en als verdovingsmiddel. De eventuele pijn wordt dan tot een minimum beperkt.

Ontspan u zoveel mogelijk. Het inbrengen van de cystoscoop irriteert dan het minst. De uroloog brengt de cystoscoop via de plasbuis in de blaas. Via een slangetje, aan de cystoscoop verbonden, wordt steriel water in de blaas gebracht. Hierdoor ontplooit de blaas zich. U kunt aandrang tot plassen krijgen op het moment dat de blaas vol is. De blaas zal nooit overvol raken. De uroloog inspecteert de plasbuis en de blaas. Daarna is het onderzoek afgelopen. U verlaat de onderzoektafel met een volle blaas. Hierna plast u de vloeistof uit en kunt u zich weer aankleden.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

De uitslag

Na het onderzoek bespreekt de uroloog gelijk de uitslag met u.

Downloads

Wilt u meer informatie over de cystoscopie, download de folder.