Menu
Onderzoeken

Bronchoscopie onder sedatie

Bij een bronchoscopie bekijken we de binnenzijde van de luchtwegen (bronchiën). Zo kunnen eventuele afwijkingen in uw luchtwegen worden opgespoord en/of nader bekeken. Het onderzoek gebeurt onder sedatie. U krijgt medicijnen die uw bewustzijn verlagen en eventuele pijnbestrijding.

Lees voor

Wat gebeurt er bij een bronchoscopie onder sedatie?

Met spray of druppels worden de slijmvliezen van uw keel en luchtwegen verdoofd. Hierdoor hebt u tijdens het onderzoek minder neiging tot hoesten. Tijdens het verdoven, houdt u zelf (of de longfunctie-analist) uw tong met een gaasje vast. Hierdoor kan de longfunctie-analist goed achter in uw keel kijken zodat de verdovingsvloeistof op de juiste plaats komt. De smaak van de verdovingsvloeistof is in het begin onprettig, na korte tijd proeft u hier niets meer van. Daarna krijgt u een bijtring in de mond die met een band om uw nek op zijn plek blijft

​Voordat de sedationist de medicatie toedient, wordt eerst de bewakingsapparatuur aangesloten. Via het infuus spuit de sedationist de medicijnen in. U wordt langzaam slaperig en valt in slaap.

Als u slaapt brengt de longarts de bronchoscoop via de mond in uw luchtwegen. Deze is zo dun dat er voldoende ruimte overblijft om adem te halen. De sedationist blijft continu bij u, bewaakt u en controleert steeds de diepte van uw slaap. De slijmvliezen aan de binnenzijde van de luchtwegen kunnen nu goed worden bekeken met de bronchoscoop. Als de longarts het nodig vindt, neemt hij wat slijmvlies weg voor nader onderzoek. Dit gebeurt meestal met een borsteltje of tangetje dat door het kanaal van de scoop wordt geschoven. Deze handeling doet geen pijn. Wanneer het onderzoek klaar is laat de sedationist u weer wakker worden.

Duur

Het totale onderzoek duurt ongeveer een 1 uur.

De uitslag

U krijgt de uitslag van uw longarts.

Downloads

Wilt u meer informatie over de bronchoscopie onder sedatie, download de folder.