Menu
Onderzoeken

Bronchoscopie

Bij een bronchoscopie bekijken we de binnenzijde van de luchtwegen (bronchiën). Zo kunnen eventuele afwijkingen in uw luchtwegen worden opgespoord en/of nader bekeken.

Lees voor

Wat gebeurt er bij een bronchoscopie?

Om het onderzoek te kunnen uitvoeren, worden de slijmvliezen van uw keel en luchtwegen verdoofd. Door deze verdoving hebt u tijdens het onderzoek minder neiging tot hoesten en/of kolkhalzen. Tijdens het verdoven houdt uzelf, de longarts of longfunctie analist uw tong met een gaasje vast. Hierdoor kan de longarts of longfunctie analist goed achter in uw keel kijken zodat hij de verdovingsvloeistof op de juiste plaats kan sprayen en druppelen. De smaak van de verdovingsvloeistof is in het begin minder prettig, na korte tijd proeft u hiervan niets meer. Direct na het verdoven moet u vaak hoesten, deze reflex verdwijnt snel.

Als de luchtwegen verdoofd zijn, schuift de longarts de bronchoscoop in uw luchtwegen. De bronchoscoop is zo dun dat er voldoende ruimte overblijft om adem te halen zonder benauwd te worden. Als de bronchoscoop via de mond wordt ingebracht, sluit u uw mond rond een beschermende ring. Het slijmvlies aan de binnenzijde van de luchtwegen kan nu goed worden bekeken. Als de longarts het nodig vindt, neemt hij wat slijmvlies weg voor nader onderzoek. Dit gebeurt meestal met een borsteltje of tangetje dat door het kanaal van de scoop wordt geschoven. Deze handeling doet geen pijn, soms moet u hiervoor wel even uw adem inhouden.

Downloads

Wilt u meer informatie over de bronchoscopie, download de folder.

Duur

Het totale onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Risico's en bijwerkingen

  • De meeste mensen zijn een beetje duizelig wanneer ze na het onderzoek weer in beweging komen. Het is daarom verstandig uw begeleider een arm te geven.
  • Omdat uw slijmvliezen zijn verdoofd mag u tot 2 uur na het onderzoek niet eten en drinken. Na 2 uur mag u een beetje koud water drinken. Verloopt het slikken normaal, dan kunt u weer gewoon eten en drinken.
  • Als alle lichaamfuncties normaal zijn en u weer goed aanspreekbaar bent mag u na het onderzoek naar huis.
  • Mogelijk hoest u na het onderzoek iets slijm op met bloed.
  • Het is mogelijk dat u zich enkele uren na het onderzoek rillerig voelt en koorts krijgt, dit is normaal.

De uitslag

De longarts vertelt u direct na het onderzoek zijn eerste indrukken. U krijgt een afspraak mee voor het bespreken van de definitieve uitslag van het onderzoek.