Menu
Onderzoeken

Onderzoek en behandeling van positieduizeligheid (BPPD)

Als bij u de diagnose BPPD is gesteld dan heeft u te maken met een in aanvallen optredende, positieafhankelijke, ongevaarlijke duizeligheid. BPPD is één van de belangrijkste veroorzakers van duizeligheid en één van de best behandelbare vormen.

Kenmerken van BPPD zijn draaiduizeligheid, die ontstaat enkele seconden na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, zoals vooroverbuigen, omdraaien in bed of naar boven kijken. De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 56

Hoe kom ik er?

Route 81
Lees voor

Wat gebeurt er bij onderzoek en behandeling van positieduizeligheid (BPPD)?

BPPD wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van “kristallen” in een deel van het evenwichtsorgaan waar zij zich niet horen te bevinden. Bij bepaalde hoofdbewegingen kunnen deze “kristallen” draaisensaties veroorzaken en soms ook misselijkheid. Om een goede diagnose te stellen is onderzoek nodig.

Voor het onderzoek begint, krijgt u een grote bril op. In de bril zit een camera die de oogbewegingen registreert. Tijdens het BPPD (positieduizeligheid) onderzoek gaat u eerst op een onderzoekstafel zitten en daarna helpt de laborant u om zo snel mogelijk te gaan liggen.

Bij de BPPD behandeling helpt de laborant u een aantal opeenvolgende bewegingen met uw hoofd te maken, zodat de ‘kristallen’ met behulp van de zwaartekracht worden verplaatst.

Downloads

Wilt u meer informatie over de BPPD (positieduizeligheid) onderzoek? Download hieronder de folder.