Menu
Onderzoeken

Beenmergpunctie

Bij een beenmergpunctie haalt de specialist beenmerg weg uit de heup of het borstbeen om de aanmaak van bloedcellen te laten beoordelen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 63 73

Hoe kom ik er?

Route 87
Lees voor

Wat gebeurt er bij een beenmergpunctie?

U neemt plaats op het bed. Vervolgens bepaalt de specialist de plaats waar hij gaat prikken. Voor een borstbeenpunctie moet u op uw rug liggen. Voor een heuppunctie wordt u gevraagd op uw zij te liggen en uw benen in trekken (knieën naar de neus).

Eerst ontsmet de specialist de huid op de plaats van de punctie. Daarna worden de huid en het botvlies verdoofd met een injectie. Het binnenste deel van het bot kan niet worden verdoofd, daarom kan een beenmergpunctie als pijnlijk worden ervaren. Met een scherpe, stevige naald wordt een gaatje in het bot geprikt en een beetje beenmerg opgezogen. Het opzuigen van het merg duurt enkele seconden en kan een doffe, felle pijn geven, vaak uitstralend naar de benen. Meestal is het nodig om enkele malen wat beenmerg op te zuigen. Na het beenmergonderzoek wordt de plek afgeplakt met een speciale pleister.

Botbiopt

Meestal is het ook nodig een botbiopt af te nemen. Dit kan alleen als er in de heup wordt geprikt. Dit gebeurt dan met dezelfde naald, door hetzelfde gaatje. Om een stukje bot te krijgen, wordt de naald wat heen en weer bewogen. Daardoor komt er een stukje bot in de naald te zitten. Dit kan uitstralende pijn geven in het been.

Na het onderzoek blijft u ongeveer 30 minuten liggen. U krijgt een zandzak tegen de plek waar u bent geprikt. Zo wordt het wondje dichtgedrukt en worden nabloedingen voorkomen. Uw begeleider mag dan bij u komen zitten. Na 30 minuten controleert een verpleegkundige of het wondje niet meer bloedt en daarna is het beenmergonderzoek klaar.

Belangrijke voorbereiding

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (acenocoumarol of fenprocoumon) of pijnstillers, dan moet u dit vooraf doorgeven aan de specialist. Soms zullen de bloedverdunnende medicijnen voor de ingreep kortdurend worden gestopt.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

Uitslag

Het beenmerg en eventuele afgenomen botbiopt wordt in een laboratorium onderzocht. De behandelend specialist bespreekt de uitslag met u. Hiervoor wordt een afspraak ingepland. De meeste uitslagen komen binnen 1 week terug uit het laboratorium. Enkele uitslagen van speciale onderzoeken van het beenmerg kunnen meer dan 3 weken duren. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan vertelt de specialist u de uitslag zodra deze bekend is.

Downloads

Wilt u meer informatie over de beenmergpunctie, download dan de folder.