Menu
Onderzoeken

Allergie - priktesten

Met priktesten is het mogelijk na te gaan of u allergisch bent voor bepaalde stoffen. Op de binnenkant van de onderarmen wordt getest met 1 druppel testvloeistof voor elk te testen stof.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 10

Hoe kom ik er?

Route 85
Lees voor

Wat gebeurt er bij allergie priktesten?

Met priktesten is het mogelijk na te gaan of u allergisch bent voor bepaalde stoffen (allergenen) uit de volgende groepen:

 1. Stoffen die men inademt, zoals stuifmeel van voorjaarsbomen of gras, huidschilfers van huisdieren zoals kat en hond, stofdeeltjes van de huisstofmijt en meer. Deze hele groep van natuurlijke stoffen noemt men wel de inhalatieallergenen.
 2. Stoffen die men eet, zoals garnalen, vis, melk, kippenei, pinda, noten en meer. Het gaat hier om de voedingsallergenen.
 3. Gif van wespen en bijen. Het gaat hier om de insectengif-allergenen.

Afhankelijk van uw klachten beslist uw arts welke stoffen getest zullen worden. Soms alleen de inhalatieallergenen (ongeveer 10), soms in combinatie met de voedsel-allergenen (ongeveer 15). Insectegif-allergenen worden apart getest.

Op de binnenkant van de onderarmen wordt voor elk te testen stof 1 druppel testvloeistof op de huid gelegd. Dus 1 druppel graspollen, 1 druppel huidschilfers van een kat enzovoort. In totaal 10 tot 25 druppels. Meteen hierna wordt per druppel een piepklein gaatje in de huid geprikt (beetje gevoelig). Na 15 minuten wordt bekeken of er op de plaats van de druppel een jeukende rode bult (als bewijs van allergie) is ontstaan. Deze bulten of kwaddels lijken veel op muggenbulten.

Belangrijke voorbereiding

Het is belangrijk om de week voorafgaande aan het onderzoek geen antihistaminicum (anti- allergietabletje of -druppels bij kinderen) te slikken. Voorbeelden van een anti-histaminicum zijn:

 • cetirizine(Zyrtec®)
 • levocetirizine(Xyzal®)
 • fexofenadine(Telfast®)
 • oxatomide (Tinset®)
 • mizolastine(Mizollen®)
 • clemastine(Tavegil®)
 • desloratidine(Aerius®)
 • loratidine(Claritine®)
 • acrivastine(Semprex® Fenistil druppels)
 • enzovoort

Op de dag van het onderzoek mogen de armen beslist niet ingevet worden met bodymilk, -créme of -lotion. Soms vraagt de arts u bepaalde voedingsmiddelen mee te nemen, zoals een kiwi, banaan, appel, peer, perzi. Wilt u VERSE voedingsmiddelen meenemen?

Duur

Meestal duurt de test maar een half uur, maar als er veel voedingsstoffen of insectengiffen getest moeten worden, kan de test soms de hele ochtend of middag in beslag nemen.

Nazorg

Na ongeveer 1 uur zijn eventuele bulten (als bewijs van allergie) weer verdwenen. Soms kunnen ze na een paar uur in verhevigde mate terugkomen. U kunt dan een antihistaminicum slikken. Zijn er verschillende positieve reacties (bulten), span u die dag dan niet teveel lichamelijk in. Ga niet sporten en drink liever geen alcohol.

Downloads

Wilt u meer informatie over de allergie - priktest, download dan de folder.