Menu
Patiënt

MedEye sluit medicijnketen

Het Deventer Ziekenhuis heeft als eerste ziekenhuis ter wereld kliniekbreed de MedEye geïntroduceerd. Daarmee kunnen medicijnen foutloos worden toegediend.

Altijd de juiste medicatie

De MedEye is een kleine computer waarin een 3D-scanner en geavanceerde software zit. De verpleegkundige controleert de medicatie die eerder is voorgeschreven en samengesteld, haalt de tabletten en capsules uit de verpakking en stopt die in de lade van de MedEye. Omdat alle tabletten en capsules van kleur, grootte, inscripties, structuur en breukstreep verschillen, kan de MedEye zien of de patiënt de juiste medicatie krijgt. De gegevens worden namelijk vergeleken met die uit het elektronisch voorschrijfsysteem. Als die helemaal kloppen, geeft de MedEye een signaal en kan de verpleegkundige de medicijnen veilig aan de patiënt toedienen. Cijfers tonen aan dat er bij het toedienen van medicijnen in ziekenhuizen in Nederland nu nog bij één op de vijf patiënten iets mis gaat. Met de MedEye wordt dit voorkomen. Het Deventer Ziekenhuis verwerkt jaarlijks zo’n 250.000 medicatievoorschriften.

MedEye

De MedEye blijkt daarmee belangrijk om de cirkel van kwaliteitscontroles rond medicatie te sluiten. Van het voorschrijven van medicatie door een arts, tot het samenstellen en de toediening aan het bed: alles gaat voortaan digitaal en veilig. Ziekenhuisapotheker Peter Wierenga van het Deventer Ziekenhuis is dan ook blij met deze introductie: ‘Het toedienen van medicijnen blijft mensenwerk. Verpleegkundigen blijven zelf uiteraard de medicijnen controleren, maar de MedEye is een extra slot op de deur. Mens én machine sluiten nu samen de keten.’ De MedEye heeft de Computable Award gekregen voor beste ICT-project.