Menu
Patiënt

Keel - Neus - Hals - Oor

Het werkterrein van een KNO-arts is veelomvattend. Van heesheid, slikproblemen en aandoeningen aan de amandelen, tot slechthorendheid, last van bijholtes en oncologische problemen in de hals.

Op deze pagina vindt u informatie over de diverse aandoeningen en welke behandelingen en onderzoeken het Deventer Ziekenhuis aanbiedt.

Keel

Behalve de meer bekende operaties als het amandelen knippen en het verlengen van het te korte tongriempje, doet de KNO-arts ook minder bekende ingrepen. De operatie van het zachte gehemelte om het snurken te verminderen en de behandeling van gezwellen in de mond en de speekselklieren zijn daar voorbeelden van.
Heesheid, meestal veroorzaakt door afwijkingen aan de stembanden, zal in een aantal gevallen operatief behandeld worden. Vaak echter kan worden volstaan met het geven van stemadviezen of het voorschrijven van logopedische behandeling.

In de afgelopen 20 jaar lijkt er sprake te zijn van een toename van kwaadaardige aandoeningen in de mond en de keel. In het beginstadium zijn deze aandoeningen vaak goed te behandelen met bestraling en soms met medicijnen. In een verder gevorderd stadium kan een operatie noodzakelijk zijn. De KNO-arts zal deze operatie, soms in samenwerking met artsen uit andere specialismen, uitvoeren.

Onderzoek